Minimumloon en sociale premies

Overzicht met loonbedragen en de rekenregels voor sociale premies

Vanaf 1 januari 2024 stijgt het wettelijk minimumloon (WML) met 3,75% naar € 13,27 per uur. Dit keer wordt voor het eerst alleen het uurbedrag bekendgemaakt en niet de dag- week en maandbedragen. Want vanaf 1 januari 2024 vormt het uurbedrag de basis voor het uiteindelijke salaris. Voor werknemers die 36 uur per week werken is de loonstijging daarom 3,75%, maar voor werknemers die meer uren werken, wordt het salaris aanzienlijk hoger. Zij krijgen straks namelijk alle uren betaald die zij feitelijk werken.

Wettelijk minimumloonbedrag per uur in 2024
Het minimumloon wordt momenteel alleen per maand vastgesteld. Daarom heeft een werknemer die nu 40 uur per week werkt, een lager minimumuurloon dan iemand die 36 uur per week werkt. Om dit te veranderen dienden de PvdA en GroenLinks eerder een initiatiefwetsvoorstel in voor een wettelijk minimumUURloon.

Vanaf 2024 zal daarom sptrake zijn van dat wettelijke minimumuurloon. Daarmee is het minimuurloon vanaf dat moment voor iedereen gelijk, ongeacht de lengte van de werkweek.
Het ministerie van SZW heeft een document gepubliceerd met vragen en antwoorden over het minimumuurloon. Dat vindt u naast dit artikel (PDF).

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.