Minimumloon: hogere loonkosten in 2024, tips en kennisdocument

Vanaf 2024 wordt het minimumloon in Nederland per uur berekend, waardoor de loonkosten kunnen stijgen. Hier vindt u een toelichting op deze wetswijziging en aandachtspunten om de organisatie hierop aan te passen.

Tot nu toe is het wettelijk minimumloon gelijk voor alle werknemers, of ze nu 36 uur per week werken of 40 uur. Om een einde te maken aan deze ongelijke behandeling, wordt vanaf 2024 het minimumloon in Nederland per uur berekend, in plaats van per dag, week of per maand. Werknemers die 36 uur werken houden hetzelfde minimumloon als nu, maar bij een 40-urige werkweek moet 4 uur per week moet worden bijbetaald. Deze verandering kan de loonkosten voor werkgevers met een 40-urige werkweek dus aanzienlijk verhogen.

In dit artikel belichten we de gevolgen van deze wetswijziging en geven we aan wat werkgevers en HR-adviseurs kunnen doen om hun organisatie hierop aan te passen.

Eén uniform minimumuurloon vanaf 2024
De omvang van een voltijdsdienstverband verschilt per sector en bedrijf (bijvoorbeeld 36, 38 of 40 uur per week), terwijl het minimumloonbedrag steeds gelijk is. Daardoor is het uurloon bij een dienstverband van 40 uur feitelijk lager dan het uurloon bij een dienstverband van 36 uur.

De invoering van het wettelijk minimumuurloon vanaf 2024 betekent dat er geen vaste minimum dag-, week- en maandlonen meer worden voorgeschreven door de wet. Vanaf 2024 geldt voortaan één uniform minimumuurloon, dat als basis dient voor de berekening van het feitelijke loon. Dan gaan werknemers met een minimumloon die 40 uur per week werken, dus meer verdienen dan werknemers met een minimumloon die 36 uur per week werken.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.