Arbeidsomstandigheden verbeteren: 8 voorstellen van de SER

Werknemers beter betrekken bij het arbobeleid en de RI&E verplicht melden, zijn enkele van de aanbevelingen die de Sociaal Economische Raad (SER) doet om de arbeidsomstandigheden binnen bedrijven te verbeteren. Hier vindt u een overzicht.

De SER ziet een rol voor werkgevers, vakbonden, ondernemingsraden en HR-adviseurs bij het Arbobeleid. Maar ook de overheid moet zijn controlerende taken serieus gaan nemen en veel meer doen aan handhaving. Dat schrijft de SER in het eerste deel van zijn advies ‘Naar een werkend arbostelsel voor iedereen' (PDF).

Arbeidsomstandigheden moeten beter
Bij een deel van de bedrijven moeten de arbeidsvoorwaarden drastisch verbeteren. Want de arborisico’s zijn in de afgelopen jaren niet gedaald, terwijl dit juist wel de bedoeling is van het arbobeleid. Ook nieuwe ontwikkelingen als hybride werken leiden tot nieuwe opgaven.

Daarom moeten de resultaten van arbobeleid verbeteren, omdat goede arbeidsomstandigheden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van werknemers. Bij dit arbobeleid moet de meeste aandacht uitgaan naar de drie belangrijkste oorzaken van uitval:

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.