Zwangerschap, rechten en aanpassingen op het werk

Als werkgever moet u rekening houden met werkneemsters tijdens hun zwangerschap én in de periode nadat zij net moeder zijn geworden. Zo hebben zij (in bepaalde gevallen) recht op aangepast werk, aangepaste werktijden, het recht om de baby te voeden en het recht op verlof tijdens en na de zwangerschap.

Het is niet moeilijk te begrijpen dat de werkgever een extra zorgplicht heeft voor werkneemsters die zwanger zijn. De tijd is voorbij dat we zwangere vrouwen bijzonder kwetsbaar vonden, maar de werkgever moet wel voor een veilige werkomgeving zorgen waarin de zwangere werkneemster gezond kan blijven functioneren.

En ook na de zwangerschap heeft de werkneemster nog extra rechten. Ook hier geldt weer dat u rekening met haar moet houden na terugkeer op de werkplek zodat zij gezond kan blijven werken. In deze periode moet u haar bijvoorbeeld ook de gelegenheid geven om de baby te voeden, of om te kolven in een geschikte lactatieruimte.

Hieronder vindt u een overzicht van de rechten voor en na de geboorte van de baby.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.