Vaccinatie van personeel bevorderen

Het kanvoor werkgevers aantrekkelijk zijn als hun personeel gevaccineerd wordt. Maar verplichten mag niet, net zomin als bijhouden welke werknemers een prik hebben gehad en welk niet. Wel kunt u het zo aantrekkelijk mogelijk maken.

Als werkgever heeft u de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Maar die plicht gaat niet zover dat u werknemers kunt verplichten om een prik tegen het coronavirus te laten zetten. Werkgeversorganisatie AWVN heeft op een rijtje gezet wat werkgevers wel en niet kunnen. Daarbij is ook een rol weggelegd voor HR om het vaccineren zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Vaccinatie verplichten mag niet
In Nederland is de onaantastbaarheid van het lichaam een grondrecht. Al zijn er dringende redenen voor vaccinatie, u kunt werknemers niet verplichten om een prik te laten zetten. Ook niet met het argument dat de werknemer anders gevaar lopen, zoals in de zorg. Vaccinatie is een vrije keuze, die niet kan worden beperkt.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.