Reorganisatie: schema flankerend beleid met HR-instrumenten

Afhankelijk van het reorganisatietraject en het doel van de reorganisatie, kunt u specifieke HR-instrumenten inzetten bij de reorganisatie inzetten als flankerend beleid. In dit schema ziet u welke HR-instrumenten passen bij doel en soort van de reorganisatie.

In grote bedrijven, moet de organisatie voortdurend in lijn worden gebracht met veranderende vraag en de bijbehorende inzet van mensen en geld. Daar zijn reorganisaties een ‘normaal verschijnsel’. Maar ook in kleinere bedrijven, komt een reorganisatie komt zelden alleen. Bij verschillende reorganisatietrajecten, kan HR specifieke HR-instrumenten inzetten. Hier vindt u een overzicht.

Het doel van een enkele reorganisatie is meestal wel duidelijk: afslanken, kwaliteit verbeteren of de productieverhogen, bijvoorbeeld. Maar in de praktijk blijken reorganisaties vaak samen te komen en lopen verschillende reorganisatietrajecten tegelijk. Bedrijven willen bijvoorbeeld niet alleen de productie verhogen, maar meteen ook een kwaliteitsslag maken. Of ze proberen betere producten te leveren tegen lagere kosten.

Deze reorganisaties worden vaak samengebald tot één groter reorganisatietraject, maar het is voor HR belangrijk om goed de doelen in de gaten te houden, zodat de juiste bijpassende HR-instrumenten kunnen worden ingezet. Bovendien is het behulpzaam bij de planning (wat moet eerst, wat kan wachten, of doen we het toch snel allemaal tegelijk).

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.