Arbowet - Arbeidsomstandighedenwet

De regels die de arbeidsomstandigheden in Nederland bepalen, zijn in drie trappen vastgelegd. Bovenaan staat de Arbeidsomstandighedenwet met algemene doelvoorschriften. Deze worden uitgewerkt in het Arbobesluit en de Arboregeling.

Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (vaak aangehaald als Arbowet). Daarnaast zijn er ook nog andere wetten die werknemers beschermen tegen eventuele negatieve aspecten op het werk.

De regels die de arbeidsomstandigheden in Nederland regelen, zijn in drie trappen vastgelegd. Bovenaan staat de Arbowet met algemene doelvoorschriften. Deze doelvoorschriften worden nader uitgewerkt in het Arbobesluit en sommige onderwerpen ook nog in de Arboregeling. Overigens zijn er nog andere wetten die werknemers beschermen. De belangrijkste zijn: de Arbeidstijdenwet, de Wet arbeid en zorg, de Wet verbetering Poortwachter, de Tabakswet en diverse wetten voor gelijke behandeling.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.