Werkgevers zoeken naar wegen om op een eenvoudiger (en goedkopere) manier afscheid te nemen van langdurige zieke werknemers. Sommigen sluiten daarvoor een vaststellingsovereenkomst (vso) om het dienstverband met de zieke werknemer te beëindigen. Dat kan tot problemen leiden.
Dit lijkt een praktische oplossing, maar die legt wel veel financieel risico bij de zieke werknemer. Want die kan verwijtbaar werkloos raken, waarna geen recht meer bestaat op een uitkering. UWV vindt dat werkgevers ‘misbruik maken van de vso’ en pleit voor een verbod op deze constructie, omdat de vso dan wordt ingezet om onder loondoorbetaling, re-integratieverplichtingen en premieafdracht uit te komen.
Misbruik om voordeliger uit te zijn
Op basis van een interne steekproef denkt de uitkeringsinstantie dat jaarlijks zeker 2.000 langdurig zieke werknemers na overleg met hun werkgever instemmen met ontslag, vaak zonder zich bewust te zijn van de gevolgen. De werknemer verliest dan het recht op loon, én loopt het risico dat de WW- of Ziektewetuitkering wordt geweigerd of later wordt teruggevorderd.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.