Mediation wordt steeds vaker toegepast als middel om arbeidsconflicten tot een oplossing te brengen. Exit-mediation kan worden ingezet bij gedwongen onstlag.

Bij conflicten op het werk die zo hoog oplopen dat werkgever en werknemer er samen niet meer uit komen, kan mediation een oplossing bieden. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling onder leiding van een (gecertificeerde) mediator. De mediator stimuleert partijen om tot een werkbare oplossing te komen en bewaakt het proces. Beide partijen binden zich vooraf aan de uitkomst van de mediation. Mediation kan in de plaats komen van een gang naar de rechter.

Het kan zelfs gebeuren dat de rechtbank voorstelt om (eerst) een mediationtraject te doorlopen. Partijen doen er dan goed aan om dit voorstel op te volgen, omdat de rechter dit meeneemt indien het geschil later eventueel alsnog bij de kantonrechter terecht komt. De rechter weegt dan mee dat het van goed werkgeverschap getuigt om te proberen conflicten in overleg op te lossen.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.