HR Tools & Extra's

Pensioenen, informatie

De werkgever heeft de wettelijke plicht om werknemers te informeren over hun pensioen. In de praktijk is dit een taak van de HR-afdeling. Hier vindt u een overzicht met de belangrijkste aspecten van het pensioen.

Na het salaris, is pensioen de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. We werken elke week ongeveer 1 dag helemaal voor ons pensioen. Naast de pensioenuitvoerder, heeft ook de werkgever een plicht om werknemers te informeren over hun pensioen. In de praktijk ligt die taak op het bordje van de HR-afdeling. Maar het is een ingewikkelde materie, die zelfs voor pensioendeskundigen niet altijd te doorgronden is. Hier vindt u een overzicht met de belangrijkste aspecten van het pensioen met doorverwijzingen naar instanties waar u nadere informatie kunt vinden.

Drie pijlers
Het Nederlandse pensioensysteem rust op 3 pijlers: als eerste de AOW die iedereen die in Nederland woont in 50 jaar opbouwt, ten tweede het aanvullende pensioen via de werkgever en als laatste voorzieningen die mensen zelf nog kunnen treffen (sparen/verzekeren).

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.