Aannemen: verboden afspraken te maken om elkaars personeel níet te werven

In sommige sectoren wordt nagedacht over een afspraak om elkaars personeel níet aan te nemen. Maar dat is in strijd met de Mededingingswet, waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Samenwerking tussen bedrijven mag, maar kent wel grenzen, stelt de ACM in een leidraad over de concurrentieregels (zie bijlage in rechterkolom). De Autoriteit waarschuwt ondernemers dat afspraken over het níet werven of het níet in dienst nemen van elkaars personeel, nadelig zijn voor werknemers en de samenleving als geheel. Daarom zijn dergelijke afspraken ook verboden op grond van de Europese en Nederlandse mededingingsregels. Bij de ACM zijn signalen binnengekomen over deze verboden afspraken op de arbeidsmarkt.

Onderlinge afspraken over werving of loonsverhoging verboden
In sommige sectoren, zoals de energie- en technieksector, is gekwalificeerd personeel schaars. Die krapte op de arbeidsmarkt bestaat daar soms al jaren en lijkt groter te worden. De vrees is dat deze schaarste bijvoorbeeld een soepele en snelle energietransitie kan beïnvloeden. Dat risico ziet de ACM ook.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.