Wijzigingen 2023: 15 punten uit de Voorjaarsnota voor HR-professionals

Nu begin 2023 de economie afremt en de rente oploopt, kan het kabinet de problemen in ons land niet alleen meer oplossen door de portemonnee te trekken. Bezuiniging raken ook het HR-vakgebied. De 15 belangrijkste punten voor HR-professionals vindt u hier.

Het is alweer even geleden dat de minister van Financiën bezuinigingsmaatregelen moest aankondigen. De maatregelen in de Voorjaarsnota 2023 zijn gelukkig veel minder ingrijpend dan in eerdere jaren waarin dat nodig was. Dat komt vooral omdat er naast tegenvallers, ook meevallers waren voor minister Kaag (foto). Maar bezuinigingen zijn er wel en die raken ook de werkvloer. Bijvoorbeeld door het afschaffen van loonkostensubsidie voor ouderen, het uitstellen van gratis kinderopvang of het afschaffen van de STAP-subsidie voor scholing.

Extra uitgeven, maar ook bezuinigen
Het kabinet trekt meer geld uit voor bestaanszekerheid en kansengelijkheid, de democratische rechtsorde, veiligheid, defensie, steun aan Oekraïne, duurzaamheid en digitalisering. In de Voorjaarsnota gaat het om grote bedragen. Zo komt er de komende jaren €22 miljard beschikbaar voor het herstellen van aardbevingsschade in Groningen. Voor gedupeerde toeslagenouders reserveert het kabinet €1,3 miljard extra.  Gemeenten en provincies krijgen extra geld voor meer stabiliteit en de opvang van asielzoekers. Ook komen op termijn tientallen miljarden beschikbaar voor milieumaatregelen en de uitkoop van boeren om het stikstofprobleem op te lossen.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.