Personeelsbehoud: leuker werk bindt medewerkers, tips

Werkgevers geven daardoor veel geld uit aan tijdrovende recruitmentprocedures. Daarom is het verstandig om te proberen zittend personeel zo veel mogelijk voor de organisatie te behouden. Dat hoeft niet altijd veel te kosten met deze tips.

Goede arbeidsvoorwaarden helpen om personeel te werven en te behouden. Maar u heeft veel meer kans dat een werknemer bij u blijft voor een vriendschap op het werk, dan voor een loonsverhoging. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute of Leadership & Management naar de mogelijkheden om werktevredenheid te vergroten.

Gezonde en gezellige werkomgeving
Arbeidsvoorwaarden blijven natuurlijk wel belangrijk: medewerkers die niet tevreden zijn, noemen slecht salaris als één van de oorzaken. Dit gebeurt vooral, wanneer ze vermoeden dat ze minder verdienen dan een collega met hetzelfde werk. Een hoger salaris kan mensen dan wellicht overhalen om tóch te blijven, maar ze gaan dan niet automatisch meer van hun werk houden. Goed management en leuke contacten helpen daarentegen wel om werknemers gezonder en gelukkiger te maken. Dat zorgt voor een fijne werkomgeving en meer teamspirit.

Het is dus ook in uw eigen belang om sociale contacten op het werk te stimuleren. Bovendien kost het vaak ook geen geld. Doe dus niet te moeilijk over een praatje op de gang of een langer wandelingetje tijdens de lunch, want mensen zoeken elkaar graag op. Een goede werksfeer met gezellige contactmomenten is nu bovendien extra belangrijk, omdat mensen vaker hybride thuis werken.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.