Beloningsbeleid, rapporteren over beloning bij meer dan 100 werknemers

Er komen Europese regels voor gelijke beloning, die gaan gelden voor organisaties vanaf 100 werknemers. De EU-richtlijn wordt vertaald in een Nederlandse wet voor transparantie over gelijke beloning. Hierin is ook een duidelijke rol vastgelegd voor vakbonden en de ondernemingsraad. HR-afdelingen doen er goed aan om zich alvast voor te bereiden op de invoering van de wet.

De EU-richtlijn voor gelijke beloning is door het Europees Parlement uitgebreid naar bedrijven vanaf 100 werknemers (dat was eerst nog vanaf 250). Overigens kent de richtlijn ook bepalingen waaraan kleinere bedrijven zich straks moeten gaan houden.

Werknemers krijgen in de nieuwe wet het recht op informatie over hun beloning ten opzichte van collega’s. Bij benadeling, kunnen zij eenvoudiger naar de rechter stappen. Verder mag u niet meer aan sollicitanten naar hun huidige salaris vragen en moet u hen vooraf informatie geven over het aanvangssalaris. 

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.