Arbeidsinspectie: taken, werkwijzen en bevoegdheden arbeidsinspecteur

De inspectiedient voor arbozaken is de Nederlandse Arbeidsinspectie. De kans dat een arbeidsinspecteur bij u op de stoep staat, is niet zo groot. Maar als dat gebeurt, moet u de inspecteur binnenlaten en meewerken aan het onderzoek. Daarbij kan de arbeidsinspecteur veel van u eisen.

Sinds 2022 heet de inspectiedient voor arbozaken (weer) Nederlandse Arbeidsinspectie. De naamswijziging is voor een deel te wijten aan de komst van de Europese arbeidsautoriteit European Labour Authority. Internationaal gaat de Arbeidsinspectie daarom ‘Netherlands Labour Authority’ heten.

Maar de afgelopen jaren is ook duidelijk gebleken dat de term Arbeidsinspectie nog steeds vaak wordt gebruikt. Voor werknemers en werkgevers is die naam nou eenmaal veel duidelijker dan het voormalige Inspectie SZW. Sommige mensen dachten namelijk ook, dat de Inspectie SZW toezicht zou houden op het ministerie van SZW en niet op de arbeidsomstandigheden in de gehele Nederlandse samenleving.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.