HR Tools & Extra's

Vervoer en reiskosten

Kosten voor woon-werkverkeer en zakenreizen kunt u onbelast aan uw werknemers vergoeden.

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog in 2023 en 2024

Jarenlang kon de werkgever voor de kosten van vervoer, een onbelaste vergoeding voor reiskosten geven van maximaal 19 cent per kilometer over de volledige reisafstand voor alle zakelijke kilometers die de werknemer aflegt. Dit is de zogenoemde onbelaste reiskostenvergoeding.

De onbelaste reiskostenvergoeding maakt onderdeel uit van diverse gerichte vrijstellingen in de loonheffing die het mogelijk maken om werknemers onbelast bepaalde zakelijke kosten te vergoeden, te verstrekken of ter beschikking te stellen zonder dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte.
Ongeveer een kwart van de werknemers ontvangt overigens een kilometervergoeding die lager ligt dan het maximaal vrijgestelde bedrag.

Gelet op de stijging van de kosten en het feit dat het maximum van de onbelaste reiskostenvergoeding sinds 2006 niet is gewijzigd, wordt het maximum van de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 verhoogd tot € 0,21 per kilometer. Per 1 januari 2024 zal het maximum vervolgens verder worden verhoogd naar € 0,22 per kilometer.

De reiskosten die werknemers maken voor het werk, kunt u –onder voorwaarden- onbelast vergoeden. U kunt dan denken aan de kosten voor woon-werkverkeer (bijvoorbeeld naar kantoor), andere zakelijke reizen (bijvoorbeeld naar klanten) of reizen voor een opleiding die uw werknemer voor zijn werk volgt.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.