Ondernemingsraad, checklist behandeling instemmingsaanvraag

Als een bestuurder een regeling (zoals in artikel 27 WOR) wil invoeren, intrekken of wijzigen, heeft hij instemming nodig van de OR. Met deze checklist kan de OR goed onderbouwd een beslissing nemen en op schrift zetten.

De instemmingsaanvraag moet de bestuurder altijd op schrift zetten, waarbij hij ook zijn overwegingen moet weergeven en moet ingaan op de gevolgen voor de het personeel. De WOR stelt hier ook eisen aan de beslissing van de OR. Die moet schriftelijk aan de bestuurder worden gezonden. Bovendien moet deze met redenen omkleed zijn en ook 'zo spoedig mogelijk' na het formele overleg met de bestuurder tot stand komen.

De OR neemt een beslissing over het voorgenomen besluit en bepaalt daarmee of de OR daarmee instemt of niet. Daarna neemt de bestuurder een besluit. Als dat afwijkt van de beslissing van de OR, kan de bestuurder naar de kantonrechter stappen om het besluit alsnog uit te mogen voeren.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.