Wie begint aan het (her-)waarderen van functies, moet rekening houden met de nodige gevoeligheden. Medewerkers èn managers begrijpen soms weinig van het systeem van functiewaardering en kunnen zich bedreigd voelen. Maar met een goede voorbereiding, zijn de meeste valkuilen te vermijden.

Medewerkers zijn er vaak niet gerust op, als functies worden ge(her)waardeerd. In gesprekken met hun manager, de P&O-er en/of externe adviseurs moeten ze vertellen ‘wat ze nou precies doen’. Daarbij moet de medewerker aangeven of taken in de bestaande functiebeschrijving of de aanstellingsbrief wel allemaal worden uitgevoerd en op welk niveau.

Daarbij is het veelal moeilijk om de functie te scheiden van de persoon, voor alle participanten. Er hoeft maar weinig te gebeuren, of de medewerker zit in het defensief en de vlam schiet in de pan. Zeker als de manager of P&O-er zich bij legitieme vragen en twijfels van de medewerker verschuilen achter het ‘systeem’.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.