Veel werknemers willen de auto van de zaak niet voor privéritten gebruiken, vanwege de bijtelling. De werknemer moet dan een rittenadministratie bijhouden. Hier vindt u hoe dat moet.

Als een medewerker meer dan 500 kilometer per kalenderjaar in de auto van de zaak rijdt, moet u een percentage van de cataloguswaardebij het loon optellen. Daarover moet de werknemer dan belasting betalen, de zogeheten bijtelling. Bij een auto van 40 duizend euro die niet zo zuinig is, en een belastingtarief in de hoogste schijf, komt dit op een extra belasting uit van ongeveer 5 duizend euro per jaar.

Veel werknemers vinden het daarom aantrekkelijk om de auto van de zaak niet voor privéritten te gebruiken. Want wie minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoeft geen bijtelling te betalen. De werknemer moet daarvoor wel een sluitende rittenadministratie bijhouden, die periodiek door de werkgever gecontroleerd moet worden.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.