Demotie, een stap terug in de laatste arbeidsjaren

Oudere medewerkers werken vaker tot hun pensioendatum door. Sommigen willen de laatste arbeidsjaren anders invullen en zijn dan bereid om zelf een stap terug te zetten. Hier vindt u informatie en een checklist over demotiebeleid.

Oudere medewerkers moeten langer doorwerken, straks al tot boven de 67 jaar. Het zou voor velen een oplossing zijn, als zij de laatste jaren tot het pensioen een ‘stapje terug’ kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld door hen een andere, of lagere en minder zware, functie aan te bieden waar zij nog volop kunnen functioneren met minder geestelijke druk.

Deze ‘stap terug zetten’ heet demotie, en is het tegenovergestelde van promotie – een stap omhoog. Demotie was tot voor kort nauwelijks acceptabel, omdat oudere medewerkers terecht vreesden met een lager pensioen te blijven zitten. Dit komt omdat het pensioen toen nog op het laatstverdiende loon was gebaseerd. Een stapje terug voor de pensioendatum – met minder salaris- betekende dan onherroepelijk ook minder geld op de bank na de pensionering. Nu veel pensioenfondsen zijn overgestapt op het middelloonstelsel (waarbij het pensioen wordt gebaseerd op het gemiddelde loon in een bepaalde periode) is dat bezwaar grotendeels weggenomen.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.