Vierdaagse werkweek: Acht tips voor HR

In het VK is een jarenlang experiment uitgevoerd met de vierdaagse werkweek. De productiviteit bleef op peil, terwijl het ziekteverzuim aanzienlijk daalde. Acht tips voor HR om hier ook mee te experimenteren.

In de afgelopen jaren vond bij onze westerburen 's werelds grootste proef met een vierdaagse werkweek plaats. Dit experiment heeft belangrijke inzichten opgeleverd over de haalbaarheid en de gevolgen van deze nieuwe ontwikkeling, die op verschillende plekken al wordt ingevoerd. Opmerkelijk is dat de productiviteit op peil bleef, terwijl werknemers minder uren werkten. Ook ging het ziekteverzuim aanzienlijk omlaag. De uitkomsten van de proef zijn interessant voor HR-adviseurs, omdat ze van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid voor uw organisatie. 

De zeer uitgebereide proef is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk door 4 Day Week Global in samenwerking met Autonomy, de 4 Day Week Campaign en onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en Boston College. De bijgewerkte resultaten is onlangs opnieuw gepubliceerd op de website van het World Economic Forum.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.