Terugblik op HR-trends en veranderingen: Top artikelen van 2023

Het is meer dan ooit nodig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het HR-vakgebied. De wereld om ons heen verandert nu met grote stappen, die ook gevolgen hebben voor de HR-praktijk. Zo wordt 2024 een jaar om goed op te letten, want een andere politieke koers zal van invloed zijn op het brede personeelsbeleid in organisaties. Als we terugkijken op 2023, zien we ook een jaar vol dynamiek in het HR-landschap, dat zowel uitdagingen als kansen heeft geboden voor HR-professionals.

Personeelsnet blijft HR-professionals van actuele, praktisch toepasbare, informatie voorzien. Onze artikelen, variërend van HR-beleid, Arbo, personeelsontwikkeling en hybride werken, hebben tienduizenden HR-professionals bereikt en geïnformeerd. Onze HR-tools en modellen bieden duizenden anderen praktische hulp en inspiratie.

Meest gewaardeerde artikelen in 2023
De betrokkenheid van onze lezers biedt een uniek inzicht in wat HR-professionals het meest bezighoudt.

Hieronder presenteren wij een overzicht van de meest gelezen artikelen van 2023. Deze lijst weerspiegelt niet alleen de interesses en zorgen van HR-adviseurs, maar geeft ook een overzicht van opmerkelijke ontwikkelingen voor iedereen die betrokken is bij het vormgeven van de toekomst van ons werk.

HR-nieuws: Dit hield u het meest bezig in 2023

Personeelsnet houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het HR-vakgebied. Daarmee bereiken we maandelijks tienduizenden HR-professionals. Enkele berichten springen er uit, want de volgende nieuwsberichten werden het best gelezen in 2023:

Arbeidsrecht: Een kleine honderdduizend mensen lazen dit bericht over doorwerken na de aow-leeftijd, waarbij nog maar 6 weken loondoorbetaling verplicht is bij ziekte.

Arbeidsrecht: Als je een vaststellingsovereenkomst voor ontslag opstelt, moet die worden bekrachtigd met een handtekening van de werkgever én de werknemer. Maar soms zijn de omstandigheden zodanig, dat een handtekening van de werknemer toch niet hoeft.

Arbeidsmarkt: Toen minister van Gennip nog missionair was, presenteerde zij haar plannen voor de toekomst van de arbeidsmarkt. Daarin staat een herwaardering van het vaste contract centraal, terwijl nul-urencontracten plaats moeten maken voor een ‘basiscontract’. De wachttijd tussen een keten van tijdelijke contracten gaat bovendien naar 5 jaar!

Arbeidsrecht en medezeggenschap: Door de krappe arbeidsmarkt hebben werknemers meer macht en durven eerder het werk neer te leggen of te staken. Wat mag de werkgever dan doen en wat is de rol van HR?

Arbo en re-integratie: In het traject van de Wet verbetering poortwachter is toegevoegd dat de werkgever ‘en werknemer op voorgeschreven momenten hun visie moeten geven op het verloop van de re-integratie.

Arbo en re-integratie: Een zieke werknemer die op vakantie gaat, moet daar vakantiedagen voor opnemen. Voor die vakantiedagen, moet de werkgever volledig loon betalen en niet 70 procent.

Hybride werken: afwisselend thuis en op kantoor werken, dat is normaal (aan het worden). Maar thuiswerken is niet altijd de beste optie, want sommige klussen doe je gewoon beter op kantoor.

HR-beleid en kengetallen: HR wordt soms als kostenpost gezien, terwijl het vakgebied ook handvatten biedt om prestaties te verbeteren en daarmee bij te dragen aan de winst van de organisatie.

Arbo en bhv: Het zit wel eens in het vergeethoekje, maar bedrijfshulpverlening is verplicht én belangrijk. In dit artikel ziet u wat de organisatie moet regelen op het gebied van bhv.

Grensoverschrijdend gedrag: Vanaf 17 december 2023 moeten organisaties beschikken over een klokkenluidersregeling nieuwe stijl. In deze checklist ziet u het verschil met de eerdere verplichtingen.

HR-beleid: In juli 2023 moesten HR-adviseurs zich al goed voorbereiden op verschillende wijzigingen in de HR-praktijk. 

HR-beleid: Wat brengt 2024 voor de HR-adviseur? Dit uitgebreide overzicht is door tienduizenden HR-professionals gelezen én gedeeld met collega’s.


HR-TOOLS VOOR 2024: Gebruik deze HR-tools en modellen voor uw HR-beleid

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?