6 tips voor vacatures die aandacht trekken en vasthouden

Onlangs heeft een team van arbeidsmarktcommunicatie-experts tijdens de Vacaturetestdagen ruim vierhonderd vacatureteksten kritisch beoordeeld. Gastblogger Anne-Britt Petri van initiatiefnemer Campaign Group bespreekt in een serie artikelen de best beoordeelde vacatures. In de eerste aflevering zes tips voor het maken van aantrekkelijke advertenties met vier inspirerende voorbeelden.

Tijdens de Vacaturetestdagen zijn 405 vacatures van uiteenlopende werkgevers onder de loep genomen door middel van een Vacaturescan. Deze scan bestaat uit vijf dimensies, met 13 onderliggende aspecten: Aantrekkelijkheid van de advertentie, Wie wordt er gezocht in de advertentie, Wat vertelt de advertentie over de functie en organisatie, Waarom moeten kandidaten solliciteren en Waar & Wanneer is het solliciteren.

In deze serie artikelen 'Vacatures met wervingskracht' geef ik tips over de manier waarop vacature-advertenties verbeterd kunnen worden op de verschillende dimensies. Ook laat ik voorbeelden zien van werkgevers die op deze onderdelen goed scoren. In het eerste deel: hoe maak je een aantrekkelijke wervingsadvertentie?

Aantrekkelijkheid
Binnen de dimensie Aantrekkelijkheid is gekeken in hoeverre een vacature de aandacht van (de juiste) kandidaten weet te trekken en deze vervolgens ook vast weet te houden. Kortom: hoe is het gesteld met de attentiewaarde en leesbaarheid van een vacature?

De attentiewaarde van een vacature is vooral essentieel om de aandacht van latente baanzoekers te trekken. Deze groep is namelijk moeilijker te bereiken én te bewegen op de arbeidsmarkt. Zeker in de huidige situatie (ik zal het C-woord vermijden) zie je dat mensen minder ‘jobhoppen’.

Tips om attentiewaarde te vergroten
De attentiewaarde van een vacature kan op verschillende manieren worden vergroot via:

    • de vormgeving van de advertentie: denk aan het gebruik van beeldmateriaal, kleur en bijvoorbeeld ook het formaat van de advertentie
    • teksten die kandidaten de vacature-advertentie in trekken: bijvoorbeeld met verrassende kopteksten en tussenkopjes
    • de inzet van aanvullende middelen: ondersteun de vacature (online) met banners en/of andere exposure middelen, waardoor deze extra opvalt te midden van het grote aanbod aan vacatures.

 

Tips om aandacht vast te houden
Heeft u de belangstelling van een kandidaat gewekt met de ‘stoppingpower’ van uw vacature, dan is het vervolgens zaak om deze aandacht vast te houden:

    • Zorg voor een optimale ‘candidate experience’
    • Vergroot het leesgemak via een aantrekkelijke presentatie: Gebruik aantrekkelijke tussenkopjes en bulletpoints (pas op voor een ‘overkill’ aan bulletpoints!) voor een helder overzicht, zorg voor voldoende witruimte en kies het juiste formaat
    • Maak de vacaturetekst niet te lang: Vermijd te lange zinnen en laat irrelevante informatie achterwege. Vind de balans tussen het communiceren van de juiste informatie en de lengte ervan.


Interessant gegeven in dit kader is dat (slechts?) 12% van de Nederlandse beroepsbevolking zich ergert aan teveel tekst in een vacature en (slechts?) 7% aan te weinig tekst.

Drie aantrekkelijke vacatures
Het was even zoeken. Het expertteam heeft de vacatures vanuit het perspectief van de kandidaat beoordeeld; de printvacature of ‘droge’ online vacature.
Eerst hebben we alle vacatures met een hoge score op 'Aantrekkelijkheid' op een rij gezet. Vervolgens hebben enkele arbeidsmarktcommunicatieadviseurs in samenspraak met een multimedia designer de beste voorbeelden geselecteerd. Natuurlijk is dat subjectief en arbitrair. Maar we hebben bewust gekozen voor uiteenlopende voorbeelden om inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden.

Kruidvat
Kruidvat: mooi beeldmateriaal dat nieuwsgierig maakt
Het ‘jurycommentaar’: Maakt nieuwsgierig, mooi beeldmateriaal en een leuke insteek. Duidelijke opbouw: de functie en het bedrijf zijn duidelijk zichtbaar. Ook de typografie (de leesbaarheid) is prima in orde.

Info Pinnacle: goed leesbaar


Info Pinnacle

Het voorbeeld van Info Pinnacle BV heeft een heel andere opzet, maar is ook zeker een optie (wellicht wanneer je beperktere middelen tot je beschikking hebt).

Wederom geldt dat het bedrijf en de functie waar het om gaat, sterk in het oog springen. Ook hier is sprake van goede leesbaarheid.

Mijns inziens kunt u zich hier wel afvragen of deze advertentie past bij het merk en de manier waarop het bedrijf zich presenteren. De ‘corporate communicatie’ heeft toch een wezenlijk andere (jongere) insteek.

Zorggroep Meander: kop maakt nieuwsgierig

Zorgroep Meander
Het derde voorbeeld is in zwart/wit, maar heeft toch ‘stoppingpower’.

Het gaat om een advertentie van Zorggroep Meander, die op zoek is naar vakantiewerkers.
De uitdagende kop maakt nieuwsgierig en werkt goed in combinatie met de foto en duidelijk weergegeven functie. Een heldere opbouw en subtiele typografie.

KLM
Tot slot laat ik ook graag de vacature van KLM zien, die werkt met aantrekkelijk beeldmateriaal (zeker voor de beoogde doelgroep) en een zeer overzichtelijke opbouw.
KLM: aantrekkelijk beeldmateriaal

Ik hoop dat ik met deze blog bijdraag aan het bewustzijn onder werkgevers dat een aantrekkelijke vacature cruciaal is voor het Employer Brand, de candidate experience en het verleiden van de latente doelgroep. In print of online. Ga hiermee aan de slag en u vergroot uw werkelijke bereik in de beoogde visvijver substantieel.

In het volgende deel van deze serie bespreek ik de tweede dimensie:‘Wie?’. Wie zoeken we nu eigenlijk en hoe communiceren we dat?

Anne-Britt Petri is mede-oprichter van Campaign Group, een bureau gespecialiseerd in "trefzekere jobmarketing".

Actuele HR-modellen: compleet, duidelijk en direct klaar voor gebruik

HR-beleidsplan: 10 bouwstenen voor strategisch HRM beleid 

Opleidingsplan: vul de Checklist in en maak zelf uw Opleidingsbeleid 

Hybride werken: gebruik deze leidraad om het goed te organiseren 

Ziekteverzuim aanpakken: slim verzuimbeleid zorgt voor lagere kosten 

Alle Modellen, Tools en Downloads voor HR-professionals vindt u hier

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?