Meer reacties op je vacature? Vermeld dan het salaris!

Vacatureteksten met een salarisindicatie, kunnen rekenen op de helft meer sollicitanten. Salaristransparantie is dan ook cruciaal bij het aantrekken van voldoende kandidaten. Voor ruim acht van de tien werkzoekenden, is informatie over het salaris van doorslaggevend belang bij het kiezen voor een baan. Opvallend is, dat bij verschillende namen voor dezelfde functie, ook verschillende loonindicaties in de wervingsadvertentie staan.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Nationale Vacaturebank, uitgevoerd door Q&A Research. 

Opleidingsniveau en sector belangrijk voor salaris
De onderzoekers hebben een lijst samengesteld met de 50 meest voorkomende vacatures en de bijbehorende gemiddelde salarissen. Psychiaters prijken bovenaan die lijst met een gemiddelde salarisindicatie van €7.376, terwijl orderpickers onderaan staan met een gemiddelde van €2.271.

Deze verschillen laten maar weer eens zien hoeveel invloed opleidingsniveau en sector invloed hebben op de hoogte van de beloning.

Functienaam zorgt soms voor meer salaris
De onderzoekers geven werkzoekenden de opmerkelijke tip om ook eens te zoeken op verschillende functietitels. Want soms bieden werkgevers voor dezelfde of een vergelijkbare baan namelijk een flink verschillend salaris.

Zo loont het om te zoeken naar de term ‘docent’ in plaats van ‘leerkracht’. Verder krijgt een ‘designer’ meer salaris aangeboden dan een ‘ontwerper’, die weer meer kan gaan verdienen dan een ‘vormgever’. En een ‘schoonmaker’ krijgt een hogere salarisindicatie te zien dan een ‘reiniger’.

Meer reacties met loontransparantie
Uit het onderzoek, dat ruim 360.000 vacatures uit 2022 en 2023 analyseerde, blijkt dat vacatures met een duidelijke salarisindicatie 51% meer reacties krijgen dan vacatures zonder deze informatie. Dit benadrukt het belang van transparantie voor werkgevers die moeite hebben om personeel te vinden.

Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank, stelt: "Wil je meer reacties op een vacaturetekst, wees dan transparant over het salaris. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat meer bedrijven open zijn over het aangeboden salaris."

Meer ervaring levert een hoger salaris op
Ervaring speelt ook een belangrijke rol in de hoogte van het salaris. Het onderzoek laat zien dat het gemiddelde verschil tussen iemand zonder ervaring en een leidinggevende positie €1.443 per maand bedraagt. Gemiddeld verdient een werknemer:

  • zonder ervaring €2.739,
  • een ervaren werknemer €4.010 en
  • een leidinggevende €4.182 per maand.

Uitdaging voor kleinere bedrijven
Daarnaast beïnvloedt de omvang van het bedrijf de ontwikkelingskansen en de uiteindelijke salarisgroei. Grotere bedrijven bieden vaak meer doorgroeimogelijkheden naar managementfuncties, wat resulteert in hogere salarisschalen.

Sollicitanten die op zoek zijn naar langere doorgroeipaden, vinden die waarschijnlijk meer bij grote bedrijven. Voor kleinere bedrijven, die vaak ook minder hoge salarissen kunnen bieden, is de uitdaging groter om kandidaten op dit punt aan te spreken. Zij kunnen zich op andere punten profileren die sollicitanten belangrijk vinden, zoals een informele werksfeer en kortere lijnen waardoor je als medewerker meer invloed hebt op het eindresultaat van je werk.

Actieplan voor HR: Uitleg EU-richtlijn gelijke beloning

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?