Manager vindt het lastig om mentale gezondheid aan te kaarten

Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Maar helaas voelen veel leidinggevenden zich onzeker in complexe of emotioneel geladen gesprekken. Ze zijn bang dat ze de situatie daarmee misschien wel erger maken, waardoor vroegtijdige hulp aan de medewerker uitblijft.

Nieuw onderzoek van The Mental Move geeft aan dat leidinggevenden regelmatig tegen hun grenzen aanlopen, vooral bij het bespreekbaar maken van mentale problemen of spanningen in het team.

Moeite met gevoelige onderwerpen
Hoewel het merendeel van de leidinggevenden zich in het algemeen competent voelt in het voeren van gesprekken over welzijn, vindt ruim een derde het lastig om psychische klachten aan te kaarten. Bijna de helft ervaart ook moeite met het bespreken van relationele conflicten tussen collega’s. Het verschil zit vooral in de diepgang: waar algemene welzijnsgesprekken relatief soepel verlopen, zorgen gevoeligere onderwerpen vaker voor onzekerheid.

Deze onzekerheid heeft onder andere te maken met de emotionele betrokkenheid die zulke gesprekken vragen en het gebrek aan specifieke vaardigheden. Veel leidinggevenden vrezen onbedoeld de situatie te verergeren of onprofessioneel over te komen. Daardoor blijven signalen soms onbesproken, terwijl juist vroegtijdige interventie essentieel is voor preventie van uitval.

Duidelijke behoefte aan ondersteuning
Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden die open en benaderbaar zijn, mentale problemen bij medewerkers sneller herkennen. Want open communicatie en vertrouwen dragen bij aan een veilige werkomgeving waarin medewerkers zich eerder uitspreken. Dit helpt niet alleen bij tijdige ondersteuning, maar bevordert ook duurzame inzetbaarheid en een gezonde organisatiecultuur.

Wel geven leidinggevenden aan dat ze graag sterker in hun rol willen staan als het gaat om het bespreekbaar maken van mentale klachten of spanningen op de werkvloer. Tweederde heeft behoefte aan trainingen waarin ze samen met andere leidinggevenden ervaringen kunnen uitwisselen en leren hoe ze lastige gesprekken effectiever kunnen voeren. Daarnaast zou ook coaching een waardevolle aanvulling zijn, zodat ze met meer vertrouwen krijgen in gevoelige situaties.

Implicaties voor HR
Voor HR-professionals betekent dit dat ondersteuning van leidinggevenden essentieel is in het bredere beleid rondom vitaliteit en inzetbaarheid. Niet alleen door kennis aan te reiken, maar juist door te investeren in vaardigheden, reflectie en vertrouwen. Leidinggevenden hebben baat bij praktische handvatten, maar ook bij ruimte voor eigen ontwikkeling en overleg met collega’s in soortgelijke situaties.

Het versterken van leiderschapsvaardigheden op het gebied van mentale gezondheid vraagt om een organisatiebrede aanpak. Training, intervisie, coaching en structurele aandacht in leiderschapsprogramma’s kunnen bijdragen aan het creëren van een werkomgeving waarin mentale problemen eerder worden gesignaleerd en beter worden besproken.

Kom in contact met je medewerker: Gespreksagenda voor het Inzetbaarheidsgesprek

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?