Kabinet wil einde aan sluiproute met gedetacheerde derdelanders

Werkgevers die werknemers van buiten de EU via een omweg in Nederland inzetten, moeten rekening houden met strengere regels. Minister Van Hijum (SZW) kondigt aan dat het kabinet maatregelen neemt om de zogenoemde ‘sluiproute’ met gedetacheerde derdelanders aan te pakken. Voor HR-adviseurs betekent dit dat bij inhuur van personeel via buitenlandse detacheerders scherper moet worden gekeken naar herkomst, verblijfsstatus en werkvergunning. De uitwerking van de regels laat nog wel even op zich wachten totdat er een nieuw kabinet is, na de verkiezingen.

De maatregel past in het kabinetsbeleid om arbeidsmigratie te reguleren. Eerder kondigde minister van Hijum al aan dat risicosectoren mogelijk te maken gaan krijgen met een inleenverbod.

Sluiproute via uitzendbureaus in andere EU-landen
Op dit moment maken sommige werkgevers gebruik van werknemers uit derde landen (buiten de EU) die in een ander EU-land een werk- en verblijfsvergunning hebben verkregen. Via bijvoorbeeld een Litouws of Pools uitzendbureau komen zij vervolgens naar Nederland om hier te werken, zonder Nederlandse vergunning. Het kabinet noemt deze praktijk een verdienmodel dat leidt tot oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Het leidt tot onvoldoende bescherming van kwetsbare werknemers omdat het de Nederlandse regelgeving omzeilt.

In 2024 kwamen op deze manier ten minste 27.304 derdelanders Nederland binnen. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger. Deze werknemers werken vaak geen moment in het andere EU-land, maar worden direct naar Nederland gestuurd. Om die sluiproute te blokkeren, wil de minister ondermeer dat werknemers eerst daadwerkelijk een aantal maanden in het andere EU-land hebben gewerkt.

Strengere eisen en meer controle
Het kabinet wil scherper vastleggen hoe lang iemand daadwerkelijk in het land van herkomst moet hebben gewerkt voordat hij of zij in Nederland mag worden gedetacheerd. Daarbij wordt ook gekeken naar het soort werk: een werkvergunning in bijvoorbeeld de zorg mag niet meer worden gebruikt om iemand in Nederland in de vleessector te laten werken.

Minister Van Hijum onderzoekt welke juridische ruimte de Nederlandse wet biedt om zulke regels vast te leggen. Tegelijkertijd is Nederland, samen met zeven andere lidstaten, in overleg met de Europese Commissie om ook de EU-regels aan te scherpen.

Beter toezicht en meer bescherming
Het kabinet ziet niet alleen het belang van handhaving, maar ook van voorlichting en ondersteuning van werknemers. Gedetacheerde derdelanders zijn vaak extra kwetsbaar voor misstanden als onderbetaling, slechte huisvesting en – in ernstige gevallen – arbeidsuitbuiting.

Met duidelijke regels krijgen werkgevers meer houvast om zich aan de regels te houden. Tegelijkertijd krijgt de Nederlandse Arbeidsinspectie betere handvatten om gericht te kunnen optreden bij overtredingen.

ZORG GOED VOOR JE MENSEN: Verbeterplan personeelsbeleid voor HR

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?