Werkgevers en vakbond blij met reparatie arbeidsmarkt

Minister Asscher neemt maatregelen om de gevolgen van de Wet werk en zekerheid te verzachten. Werkgevers zijn blij dat het kabinet belangrijke knelpunten aanpakt, terwijl de vakbond verheugd is dat de afspraken in het Sociaal akkoord nog fier overeind staan.

Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat minister Asscher bereid is om ‘verschillende knelpunten in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en rond loondoorbetaling bij ziekte weg te nemen’. Vakbond FNV is verheugd dat het Sociaal akkoord ‘staat’ en dat de ‘Wet Werk en Zekerheid nu gewoon kan werken zoals bedoeld.’

Asscher gaat WWZ-knelpunten wegnemen waar kleinere ondernemers tegenaan lopen als zij iemand in vaste dienst willen nemen. Met deze afspraken wordt nadere invulling gegeven aan het Sociaal akkoord. Werkgevers en werknemers hebben hierover in de Stichting van de Arbeid samen overleg gevoerd. Rechten van werknemers blijven volgens de FNV 'recht overeind staan’.

Collectieve werkgeversfondsen voor transitievergoeding na ziekte
De werkgevers zijn er vooral goed over te spreken dat de werkgever de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte door het UWV vergoed krijgt. Hiervoor worden collectieve werkgeversfondsen opgezet, waarmee werkgevers zich tegen dit risico verzekeren.

Verder zijn de werkgevers blij dat de problemen bij seizoenswerk worden aangepakt en dat er afspraken zijn gemaakt om de ontslagprocedure bij het UWV te vereenvoudigen en enkele schrijnende punten bij de transitievergoeding voor ondernemers in problemen of bedrijfsbeëindiging op te lossen. Vakbond FNV is tevreden dat grote werkgevers straks samen met kleinere werkgevers de zorg voor goede transitie van werk naar werk collectief gaan invullen.

Minimum jeugdloon stopt eerder
Jonge werknemers krijgen (in twee stappen) eerder volledig minimumloon. De leeftijd waarop het minimumloon ingaat, daalt met een jaar tot 22. Voor werkgevers komt er compensatie voor de hogere loonkosten. Een mogelijke tweede stap van verlaging van de leeftijd van het minimumloon naar 21 jaar zal worden genomen nadat de werkgelegenheidseffecten zijn geëvalueerd.

Volgens vakbond FNV zet het kabinet ‘een historische stap door het jeugdloon af te schaffen voor alle jongvolwassenen vanaf 21 jaar’. Zij krijgen voortaan gewoon volwassen loon. Een historisch besluit, afgedwongen door de vele acties van werkende jongvolwassenen die aangesloten zijn bij FNV Young & United.

Meer mogelijkheden voor payrolling en seizoenswerk
Naast de maatregelen in dit pakket, gaat ook de voorgenomen beperking van payrolling niet door, tot vreugde van de werkgevers. Want zij kunnen zo de inzet van medewerkers beter afstemmen op de bedrijfseconomische omstandigheden en de lasten van het werkgeverschap beperken.

Verder leiden de aanbevelingen van de verkenner seizoensarbeid, Lodewijk de Waal, ertoe dat werkgevers en werknemers samen in de cao maatwerk kunnen leveren in het geval het werk seizoensafhankelijk is, zoals in de land- en tuinbouw en voor campingmedewerkers. Maar in andere cao's, zoals die voor de omroep, zal die versoepeling niet worden opgenomen, waarschuwt de FNV. Daar moeten werknemers gewoon in vaste dienst worden genomen, vindt de vakbond.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?