Uitzendbureau moet straks melden dat werkgever om witte uitzendkracht vraagt

Als werkgevers aan een uitzendbureau vragen of zij willen discrimineren, bijvoorbeeld door geen allochtone uitzendkracht te sturen, moet het uitzendbureau daar over een tijdje melding van doen. De meldplicht wordt toegevoegd aan nieuwe wetgeving die gelijke kansen bij werving en selectie moet bevorderen. Bovendien moeten organisaties verplicht beleid voeren om discriminatie tegen te gaan. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat daar ook op controleren.

Minister van Gennip SZW) wil de meldplicht voor uitzendbureaus bij discriminerende verzoeken toevoegen aan het wetsvoorstel ‘gelijke kansen bij werving en selectie’. Als de wet wordt ingevoerd, krijgt de Nederlandse Arbeidsinspectie handhavende bevoegdheden waarmee zijn werkgevers en intermediairs kunnen aanspreken als daar niet voldoende waarborgen zijn om discriminatie tegen te gaan en gelijke kansen te realiseren.

Nog te veel discriminatie op de arbeidsmarkt
Minister Karien van Gennip stelt dat nog te veel mensen te maken krijgen met arbeidsmarktdiscriminatie. Dat is onacceptabel, stelt ze, “omdat we van iedereen vragen om mee te doen op de arbeidsmarkt en omdat gelijke behandeling aan de basis staat van onze samenleving.”

Discriminatie is ook onverstandig “omdat diversiteit loont, in elke organisatie. Discriminatie op basis van welke kenmerken dan ook, moet aangepakt worden bij de bron. Daarom wil ik een meldplicht voor discriminerende verzoeken opnemen in de wet,” aldus Van Gennip.

Bedrijven moeten verplicht beleid voeren
In het wetsvoorstel, dat in december vorig jaar naar de Tweede Kamer is gestuurd, staat dat organisaties straks wettelijk verplicht beleid moeten voeren om gelijke kansen bij werving en selectie te bevorderen.

Grote bedrijven moeten hun beleid op schrift stellen, terwijl kleine bedrijven hun werkwijze in eerste instantie mondeling mogen toelichten. Maar de norm voor gelijke kansen geldt voor alle organisaties. Van werkgevers wordt verwacht dat ze aantoonbaar inzet plegen om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. En hier komt nu dus ook een meldplicht voor uitzendbureaus bij.

Onderzoek naar Anoniem solliciteren
Ter voorbereiding op het wetsvoorstel is onderzoek gedaan naar anoniem solliciteren. Maar daaruit kwam geen eenduidig antwoord. Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met uitzendbureau Unique, dat al strenge normen hanteert op het gebeid van discriminatie. Daardoor zijn de resultaten van het onderzoek niet zomaar breed toepasbaar.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?