In het bedrijfsleven stijgen de lonen, overheid en onderwijs blijven achter

Waar in het bedrijfsleven de cao-lonen volop stijgen, gebeurt dat nauwelijks bij de overheid en in het onderwijs. De vraag is dan hoeveel je personeel kunt blijven bezuinigen, voordat het écht begint te kraken. Want bij de overheid werken veel ouderen, wordt door bezuinigingen nauwelijks personeel aangetrokken, terwijl tegelijk tekorten ontstaan aan –bijvoorbeeld- leraren.

In het bedrijfsleven stijgen de cao-lonen volop, vooral in sectoren waar het door uitbundige groei weer goed gaat. Dat constateert werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland. 

Bijna 2 procent meer loon in metaalindustrie
De gemiddelde loonafspraken die bedrijven en vakbonden maakten in 207 cao’s die dit jaar al zijn afgesloten, bedraagt 1,64 procent. Koplopers qua loonontwikkeling zijn de vervoer en metaalindustrie met gemiddelden van 1,9 procent loonsverhoging in 12 maanden.

AWVN noemt de stijgende loonafspraken in het bedrijfsleven een ‘normaal verschijnsel bij een aantrekkende economie en een verkrappende arbeidsmarkt’. Wel waarschuwt de werkgeversvereniging voor ‘roekeloosheid’, omdat het niet in alle sectoren en ondernemingen goed gaat. Loonafspraken moeten volgens de arbeidsvoorwaardenadviseurs ‘mee-ademen met de bedrijfs- of afdelingsresultaten’. Dus hoe hoger de omzet, winst en/of klanttevredenheid, hoe hoger de lonen.

Werknemers in publieke sector blijven sterk achter
De publieke sector – overheid, zorg en onderwijs – blijft ruim achter bij de ontwikkeling in de marktsector, met een gemiddelde loonstijging van 1,43 procent. Als de zorgsector buiten beschouwing wordt gelaten, is het gemiddelde slechts 1,14 procent. Ondanks de zorg over het tekort aan goede leraren, stijgen de cao-lonen in het onderwijs zelfs met maar 1 procent.

Dat de lonen in de publieke sector achterblijven kan volgens AWVN te maken hebben met ‘de lagere reactiesnelheid in deze sectoren’. Ook wijst de AWVN het kabinetsbeleid aan als oorzaak en dat is een stuk waarschijnlijker. Want de bezuinigingen bij de overheid werken nog steeds door, waardoor er nauwelijks nieuw personeel wordt aangenomen. Daardoor lijkt de noodzaak voorlopig te ontbreken, om de lonen te laten stijgen.

Laagste loonstijging bij banken en verzekeraars
Absolute hekkensluiter blijft de financiële sector met een gemiddelde cao-loonstijging van maar 0,9 procent. De banken en verzekeraars zijn door de financiële crisis van 2008 zwaar getroffen. Ze blijven reorganiseren en arbeidsplaatsen schrappen, om aan te haken bij de internationale (IT-) ontwikkelingen binnen de sector.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?