Personeelsnet

Geen ZZP-boete tot januari 2018, handhaving DBA uitgesteld

Het kabinet is gezwicht voor de onrust onder ZZP’ers en de scherpe kritiek van ondernemers over de opvolger van de VAR. Want zij krijgen tot 1 januari 2018 geen boete of naheffing als zij niet werken volgens de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

 

Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. In de tussenliggende periode gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden. Omdat er voorjaar 2017 verkiezingen zijn, komt deze beslissing op het bordje van een nieuw kabinet.

De Wet DBA is bedoeld om schijnconstructies tegen te gaan waarmee mensen als ZZP’er werken, terwijl zij volgens de normen eigenlijk in loondienst zijn. Maar opdrachtgevers en ZZP'ers ondervinden veel gedoe met de nieuwe wet.

Arbeidsrecht herijken en WWZ aanpassen
Het kabinet gaat nu onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden om beter aan te sluiten op de huidige werkpraktijk. De bedoeling is om voorstellen klaar te hebben voor een volgend regeerakkoord.

Verder is het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid bereid om met verschillende sectoren te praten over aanpassingen in de Wet werk en zekerheid via cao’s of ministeriele regelingen.

Belastingdienst gaat voorlichten, niet handhaven
De Belastingdienst blijft ondertussen opdrachtnemers en opdrachtgevers informeren over de wet DBA en de nieuwe werkwijze. Dat kan zelfs zo ver gaan dat Belastingdienstambtenaren ‘een coachende rol vervullen’ op de werkvloer.

De Belastingdienst handhaaft niet tot 1 januari 2018. ZZP’ers en opdrachtgevers krijgen in die periode dus geen boetes of naheffingen. Alleen echte kwaadwillenden ontsnappen de dans niet en zullen alsnog worden beboet.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?