Door de groeiende economie lukt het nu ook meer mensen die eerst nog langdurig werkloos waren, om een baan te vinden. Vooral 25- tot 45-jarigen die lang zonder werk zaten, lukt het om aan het werk te gaan.
Met 604 duizend werklozen in het eerste kwartaal is de werkloosheid in Nederland in een jaar tijd met 60 duizend afgenomen. Deze afname komt vrijwel geheel voor rekening van langdurig werklozen, meldt het CBS. Langdurig werkloze vrouwen zijn nu vaker dan mannen op zoek naar werk: 41 tegen 36 procent.
Daling onder 45-plussers veel minder sterk
Jongeren tot 25 jaar zitten meestal maar kort zonder werk. Slechts een klein deel van de werkloze jongeren was in de afgelopen kwartalen een jaar of langer op zoek naar werk.
Langdurige werkloosheid komt vooral voor onder 45- tot 75-jarigen. Aan het begin van het jaar waren er 147 duizend langdurig werklozen van deze leeftijd. Daarmee was 59 procent van de werkloze 45-plussers 12 maanden of meer op zoek naar werk.
Meer werklozen vinden werk
Het aantal werklozen daalt al sinds het tweede kwartaal van 2014. In het eerste kwartaal van 2016 vonden 124 duizend mensen een baan, tegenover 98 duizend baanverliezers. Dit drukte de werkloosheid met 26 duizend.
Daarnaast is er nog een effect van mensen die de arbeidsmarkt opgaan om een baan te zoeken en mensen die de arbeidsmarkt (werkloos) weer verlaten. Dit zorgde voor 2 duizend extra werklozen, maar dat effect is kleiner dan de daling van 26 duizend, waardoor de werkloosheid in het eerste kwartaal van 2016 dus daalde.