We sparen meer dan we nodig hebben voor ons pensioen

Pensioenfondsen moeten misschien hun uitkeringen gaan korten, maar veel Nederlanders sparen meer voor hun pensioen dan ze denken. Ze verwachten 68% van hun huidige inkomen te ontvangen als pensioen, terwijl het 84% zal zijn. Ze komen daardoor nu soms geld tekort, terwijl ze er op hun oude dag wel erg warmpjes bijzitten.

 

Eén op de zeven Nederlanders zet zelf geld opzij dat specifiek bedoeld is voor het pensioen. Gemiddeld gaat het om bijna 1.900 euro per jaar, blijkt uit de ING Financieel fit Barometer.

De barometer staat in het derde kwartaal van 2016 op 95 punten. Hiermee is het sentiment van Nederlandse huishoudens onveranderd gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook ten opzichte van een jaar geleden is er geen verandering.

Ouderen somberen, maar jongeren vol vertrouwen
Tussen verschillende bevolkingsgroepen bestaan wel flinke verschillen. Onder jongeren zijn de optimisten doorgaans in de meerderheid, terwijl onder ouderen de pessimisten steevast de overhand hebben.

De laatste jaren loopt het verschil in vertrouwen tussen ’jong’ en ‘oud’ flink op. Redenen voor ouderen om meer te somberen dan jongeren: de lage spaarrente, hervormingen in de ouderenzorg en de financiële situatie van pensioenfondsen.

We krijgen meer pensioen dan we denken
Nederlanders denken dat ze gemiddeld zo’n 75% van hun huidige netto inkomen nodig hebben als minimum pensioeninkomen, zo blijkt uit de ING Financieel fit barometer. Ze vrezen hier niet aan te komen: een gemiddeld Nederlands huishouden (van 35-65 jarigen) verwacht zo’n 68% van het huidige netto inkomen te zullen ontvangen.

We krijgen meer pensioen dan we verwachten

Maar onderzoek toont aan dat veel huishoudens meer pensioen zullen ontvangen dan ze verwachten en nodig denken te hebben. Uit wetenschappelijke berekeningen blijkt dat het netto inkomen bij pensionering van een doorsnee huishouden in de leeftijd van 35 tot 64 jaar zal uitkomen op 84% ten opzichte van het huidige inkomen.

Helft heeft meer te besteden na pensioen
Naast de AOW (‘eerste pijler’) en pensioen opgebouwd via de werkgever (’tweede pijler’), hebben veel Nederlanders bovendien ook andere bronnen waar ze uit kunnen putten na het bereiken van de pensioenleeftijd. Wanneer spaargeld en een eventuele eigen woning worden meegerekend, kan de helft van de huishoudens na hun pensionering méér besteden dan nu.

Hoewel de doorsnee Nederlander een goed pensioen zal bereiken, geldt dit niet voor iedereen. Vooral alleenstaande, hurende zelfstandigen en eerste generatie allochtonen zijn kwetsbaar.

Eén op de zeven Nederlanders zet zelf geld opzij
Ongeveer één op de zeven Nederlanders (14%) legt specifiek geld opzij voor het pensioen. Zij hebben in het afgelopen jaar gemiddeld bijna 1.900 euro per persoon opzij gelegd. De vraag is of de mensen die zelf sparen voor hun pensioen ook de mensen zijn die dit het meest nodig hebben: binnen huishoudens met een hoog inkomen ligt het aandeel dat in deze zogenaamde ‘derde pijler’ spaart hoger (26%) dan onder de lagere inkomens (4%).

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?