Verbod inhouden huisvestingskosten op minimumloon per 2030

Vanaf 1 januari 2030 mogen werkgevers geen huisvestingskosten meer inhouden op het wettelijk minimumloon. De regeling, die vooral (werkgevers van ) arbeidsmigranten treft, wordt stapsgewijs afgebouwd om misbruik en afhankelijkheid te verminderen. Het voorstel hiervoor staat nu open voor reacties, die via het internet kunnen worden ingediend.

Het kabinet heeft besloten dat werkgevers per 1 januari 2030 geen huisvestingskosten meer mogen inhouden op het wettelijk minimumloon van werknemers. Nu is het nog toegestaan om maximaal 25% van het minimumloon in te houden voor huisvesting.
Het wetsvoorstel is nu opengesteld voor internetconsultatie, zodat belanghebbenden hun opvatting kenbaar kunnen maken over deze voorgenomen maatregel van minister van Hijum (SZW).

Meestal bij arbeidsmigranten
Het inhouden van huisvestingskosten wordt vaak toegepast bij arbeidsmigranten en heeft geleid tot allerlei misstanden, zoals uitbuiting en ongewenste afhankelijkheid van de werkgever.

Vaak betalen deze tijdelijke werknemers door de inhouding honderden euro’s per maand, soms voor een bed in een kamer waar nog drie of vier andere arbeidsmigranten moeten slapen. Doordat ze daarnaast soms nog andere kosten moeten betalen, houden ze nauwelijks nog geld over om van te leven en te sparen. Bovendien verliezen arbeidsmigranten vaak hun huisvesting zodra hun tijdelijke werk ophoudt, waarna zij dakloos rondzwerven in de grote steden.

Inhoudingspercentage jaarlijks 5 procent omlaag
Om deze problemen aan te pakken, wordt het maximale inhoudingspercentage vanaf 1 januari 2026 jaarlijks met 5 procentpunten verlaagd:

  • 20% per 1 januari 2026
  • 15% per 1 januari 2027
  • 10% per 1 januari 2028
  • 5% per 1 januari 2029
  • 0% per 1 januari 2030

Deze stapsgewijze afbouw geeft werkgevers, huisvesters en sociale partners de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Het doel is om de positie van arbeidsmigranten te versterken door de afhankelijkheid van de werkgever te verminderen en misbruik van de regeling te voorkomen.

Eerlijke prijs voor huisvesting
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt het belang van deze maatregel: "Het kabinet wil dat werkgevers arbeidsmigranten een eerlijke prijs laten betalen voor huisvesting. We zien dat werkgevers de inhoudingsmogelijkheid te veel als verdienmodel gebruiken. Ik heb uit de verkenning naar deze regeling geconcludeerd dat er te veel misstanden rondom deze regeling bestaan en heb daarom besloten dat deze op termijn afgeschaft wordt."


HANDIGE TOOLS VOOR HR: Doe het samen met HR TOOLS & EXTRA'S

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?