Vakbonden eisen compensatie van werkgevers voor hogere prijzen

Met een inflatie van 6 procent en enorme prijsstijgingen bij de benzinepomp, zien werknemers hun inkomen snel verdampen. De loonstijging is in 2022 gemiddeld 3 procent, dus gaan veel Nederlanders er financieel hard op achteruit. Vakbonden FNV en CNV willen dat werkgevers meer doen om hun personeel te compenseren. Ze willen hogere vergoedingen, hogere lonen en meer aandacht voor de belangen van het personeel.

Vakbond CNV roept in eerste instantie werkgevers op om een hogere kilometervergoeding te geven voor reiskosten. Ook moeten werkgevers ruimhartiger omgaan met thuiswerken, want het wordt voor werknemers nu bijna te duur om naar het werk te komen. 

Hogere reiskostenvergoeding in cao
In de nieuwe cao’s wil het CNV een hogere kilometervergoeding afspreken. Bij de meeste bedrijven is die nu 19 cent per kilometer, omdat dit een onbelaste vergoeding is. Maar werkgevers mogen best een hogere vergoeding geven dan die 19 cent. Volgens de vakbond zijn er ook veel werkgevers die nog helemaal niets vergoeden, of slechts 6 cent per kilometer. Vooral in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging komt dat voor. ‘Veel werknemers in die sectoren krijgen helemaal niets,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Verder wil een derde van de werkgevers dat hun personeel weer naar kantoor komt. Maar thuiswerken kan juist een goed middel zijn om hoge benzineprijzen te mijden. En voor de mensen die dat niet kunnen, ‘moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn,’ vindt het CNV.

Compensatie koopkracht + 100 euro extra
Heel veel bedrijven hebben de afgelopen jaren flinke winst gemaakt, terwijl de lonen daarbij achterbleven, stelt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. Maar het matigen van lonen in combinatie met de toenemende inflatie, zorgt ervoor dat de koopkracht fors achterblijft. De FNV zet voor de cao-onderhandelingen daarom in op compensatie van de inflatie én 100 euro per maand om de koopkracht te verbeteren.

Volgens Boufangacha houden werkgevers soms nog vast aan een laag loonbod, terwijl in de sector flinke winsten worden gemaakt. Hij merkt dat vakbondsleden steeds bozer worden en bereid zijn om te staken. Het is volgens de bondsbestuurder onbegrijpelijk dat werkgevers met een laag loonbod komen, terwijl ze dringend personeel nodig hebben. ‘Ze proberen dan soms eerder mensen van elders te halen, tot buiten de Europese Unie aan toe.’ De FNV stelt looneisen overigens naar beneden bij voor sectoren waar het vanwege de pandemie slecht ging, zoals de horeca en de evenementensector. Dat gebeurt dan ook in overleg met de vakbondsleden in die sectoren.

Aandacht voor personeel en maatschappelijke bijdrage
Volgens de bondsbestuurder kijken werkgevers vaak alléén naar hun eigen verdienmodel en hebben ze geen zin te investeren in nieuw personeel. ‘Terwijl dáár de sleutel ligt. Hoe maak je het werk aantrekkelijker? Door zeggenschap over werktijden, door hoger loon en meer zekerheid, ‘ stelt Boufangacha.

‘Nu lopen bijvoorbeeld jongeren weg vanwege de te hoge werkdruk of de te lage waardering. Zij kijken waar ze wel aantrekkelijk werk vinden, en geef ze eens ongelijk. Wij roepen werkgevers keer op keer op hun houding te veranderen en hun winsten rechtvaardiger te delen. Zo maak je ook de maatschappelijke bijdrage van je bedrijf waar.’

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?