`Universitaire bachelor niet rijp voor arbeidsmarkt`
Werkgevers zien meer in HBO-student.
Wie de universiteit verlaat met een bachelor-diploma op zak, kan bij werkgevers op weinig enthousiasme rekenen. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn ‘academisch gevormde bachelorstudenten zonder vervolgopleiding nog niet rijp voor de arbeidsmarkt’. Chiel Renique, secretaris onderwijs bij VNO-NCW, zegt dat in het
Financieele Dagblad.
De werkgevers zien de WO-bachelor als ‘halffabricaat’ die niet echt zelfstandig academisch actief is. Want die vaardigheid leert een student pas in de mastersfase van de universitaire studie.
Als het aan de werkgevers ligt, kunnen WO-studenten maar beter hun masters halen. Dat is wel een investering, maar als ze die opbrengen betaalt dat zich later ‘tienvoudig terug’.
HBO-er hoger gewaardeerd.
HBO-bachelors slaan de werkgevers veel hoger aan. Voor hen is het niet nodig om een masters-graad te halen.
‘De HBO-bachelor is op dat punt gewoon hoger gewaardeerd dan de WO-bachelor. Men is klaar en goed voorbereid voor het beroepenveld’, stelt Renique, die overigens niet uitsluit dat die situatie over enkele jaren anders is.
Werkgever betaalt niet
WO-bachelors hoeven er niet op te rekenen dat bedrijven de studiekosten wel willen betalen om van een bachelors- een masterstitel te maken. ‘Betalen voor een studie kan hoogstens een element zijn in de loonvorming. Wij zijn geen alternatieve studiefinancierders’, aldus Renique.