Uitzendbranche wil zekerheid in flexibele arbeidsmarkt

Beelden en emoties bepalen het debat over de arbeidsmarkt, vindt de uitzendbranche. Daarom moeten we het debat weer gaan voeren op basis van cijfers. Dat moet meer zekerheden opleveren voor alle werkenden, ongeacht hun contractvorm.


ABU-directeur Jurriën Koops roept het volgende kabinet vast op om de arbeidsmarkt met stip op nummer één te zetten, “want nietsdoen is geen optie.” Koops pleit voor een open discussie met alle betrokken partijen om te komen tot een gezamenlijke sociale agenda.

De uitzendbranche organiseert daarom vandaag, 7 november, aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen, Het Nationale Arbeidsmarktdebat: over de toekomst van werk en werken. Het debat, met daarin vertegenwoordigers van de zes grootste politieke partijen, is vanavond tussen 20.00 en 21.00 uur terug te luisteren op BNR Nieuwsradio en daarna via www.bnr.nl.

Meer werk, meer zekerheid in flexibele arbeidsmarkt
De ABU pleit voor een samenhangende aanpak, die gaat over economische groei, meer werkgelegenheid en een inclusieve arbeidsmarkt. Zo’n aanpak gaat wat de ABU-directeur betreft vooral over ‘zorgen voor meer werk’ en hoe organiseren we zekerheid in een flexibele arbeidsmarkt.

Eerder pleitte de ABU daarom al voor een sociaal stelsel dat zekerheden loskoppelt van de contractvorm, zodat iedere werkende kan rekenen op dezelfde basiszekerheden voor ziekte, scholing en pensioen. Daarbij past ook een eigen plek voor zzp’ers in het arbeidsbestel.

Werk moet voor iedereen lonend worden
Ook aan de onderkant van de arbeidsmarkt is er volgens de uitzendbranche werk aan de winkel. “Maak werk weer lonend voor werkgever en werkenden en maak verdwenen werk loonvormend door uitkeringen actief in te zetten voor bijvoorbeeld werk in de persoonlijke dienstverlening”, ziet Koops als oplossing.

De ABU-voorzitter eindigt zijn pleidooi met de oproep aan de politiek en de polder om te komen tot een gemeenschappelijke sociale agenda en een gezamenlijke aanpak. Dat is met de huidige polarisatie een grote uitdaging maar meer dan eens nodig om de arbeidsmarkt te hervormen.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?