Twijfel over pensioen neemt toe bij werknemers én werkgevers

Ruim de helft van de werknemers en werkgevers vindt dat jongeren opdraaien voor het pensioentekort in Nederland. De onzekerheid over het pensioenstelsel neemt toe. Toch wil ruim 60 procent dat de werkgever voor een goed pensioen zorgt.

Jongeren betalen en de ouderen profiteren van de pensioenafspraken, vindt een meerderheid van werkgevers en werknemers. Er zijn veel vragen over het pensioen, terwijl het vertrouwen in de eigen pensioenregeling lager wordt, staat in het pensioenonderzoek van verzekeraar Nationale-Nederlanden, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

Personeel binden met pensioen
De meeste grote zakelijke bedrijven vinden de pensioenvoorziening een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Opvallend is dat bijna het gehele Midden en Kleinbedrijf (MKB) het strategisch belang van een goede pensioenregeling onderschat om personeel vast te houden en aan te trekken. Ook jonge werknemers vinden een goed pensioen niet in het belang van het bedrijf om werknemers te krijgen en te houden.

Driekwart van de ouderen (45+) vindt de pensioenregeling wel een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde, maar ook zij hebben problemen met de financiële risico's. Bijna vijftig procent kan zich niet vinden in de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

Werknemers willen kiezen
Pensioenregelingen worden vaak per bedrijfstak vastgelegd, waarbij werkgevers en werknemers verplicht moeten meedoen. Maar werknemers willen graag meer keuzevrijheid, zonder dat ze zelf hun pensioen moeten regelen. Want, ondanks het lage vertrouwen in de eigen pensioenregeling, wil ruim 60 procent dat de werkgever wel voor een goed pensioen zorgt.

Werkgevers die zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds, staan vaker positief tegenover meer keuzevrijheid. Groot zakelijke bedrijven en het MKB hebben interesse om hun werknemers een eigen pensioen te laten kiezen. Daarnaast vindt 50% van de MKB-bedrijven dat je werknemers niet mag verplichten deel te nemen aan een pensioenregeling.

Kloof tussen generaties
Jongeren (tot 35) hebben de minste problemen met de verhoging van de pensioenleeftijd, maar een ruime meerderheid vindt wel dat de rekening van het pensioentekort bij hen wordt neergelegd. Slechts 33 % is van mening dat het pensioenstelsel kan blijven bestaan door het pensioengeld te beleggen. Wordt er wel belegd dan vindt 65 procent dat dit met een zeer laag risico moet gebeuren.

Werknemers van middelbare leeftijd (tot 44) zitten tussen de jongeren en de ouderen in. Het merendeel van deze groep vindt dat het huidige pensioenstelsel niet te handhaven is, maar ruim 30 procent van deze groep is tevens van mening dat het pensioenakkoord vooral goed is voor ouderen.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?