Omdat de economie zwaar tegen zit, mogen de lonen van alle Nederlanders de komende twee jaar niet stijgen, vindt werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes. Volgens vakcentrale FNV schaadt zijn voorstel de economie, omdat ‘mensen dan massaal stoppen met geld uitgeven.’
Wientjes roept de vakbonden op hun verantwoordelijkheid te nemen. `De economische zware tijden vragen om bevriezing van de lonen, zeker met het oog op verdere bezuinigingen`, zegt Wientjes in dagblad Trouw. Wientjes verpakt zijn voorstel als een ‘solidair akkoord’, waarin overheidssalarissen, sociale uitkeringen en marktlonen op nul worden gezet. Daarmee deelt iedereen in de pijn en het levert onmiddellijk heel veel geld op, stelt de werkgeversvoorzitter.
FNV: Niets solidairs aan nullijn Wientjes
In een reactie stelt FNV-voorzitter Agnes Jongerius dat de economie te lijden heeft onder een gebrek aan vertrouwen. ‘Een nullijn of keiharde bezuinigingen verslechteren die situatie alleen maar. Wat Wientjes voorstelt werkt averechts. Als iedereen er op achteruit gaat, want dat is wat een nullijn in de praktijk betekent, stoppen mensen massaal met geld uitgeven’.
Ook Jongerius vindt dat er iets moet gebeuren om de Europese crisis het hoofd te bieden, maar zij kiest dan liever ‘voor de lijn van IMF-directeur Christine Lagarde: niet te hard bezuinigen, wel investeren in mensen en banen’. De FNV-voorzitter vindt dat de werkgevers zelf niet solidair zijn. ‘Werknemers, zelfstandigen en mensen die afhankelijk zijn van een uitkering mogen de lasten dragen en het geld ophoesten dat Wientjes hoort rinkelen’.
Inflatie stijgt naar 2,5 procent
Wientjes doet zijn voorstel juist op het moment dat het CBS rapporteert dat de inflatie in januari is gestegen van 2,4 naar 2,5 procent. Vooral de prijzen van benzine, gas en elektriciteit gingen omhoog. Zo is benzine in januari 6 procent duurder dan een jaar eerder, is de prijs van gas 9,8 procent gestegen en elektriciteit 6,5 procent.
In januari 2012 zijn ook de aanvullende ziektekostenverzekeringen flink in prijs gestegen. Deze zijn gemiddeld 5,5 procent duurder geworden.