Transitieplan voor overgang van VAR naar modelovereenkomst

Bij het inhuren van zelfstandigen moet u nu nog een VAR-verklaring vragen, maar vanaf 1 april 2016 verdwijnt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en moet u met modelovereenkomsten gaan werken. Staatssecretaris Wiebes heeft een transitieplan gemaakt waarmee de ‘uitfasering’ van de VAR soepel moet verlopen.

Staatssecretaris Wiebes

Vanaf 1 april is het niet meer mogelijk om een VAR-verklaring aan te vragen. Vanaf die datum moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers gaan werken met modelovereenkomsten die op de site van de Belastingdienst worden gepubliceerd. Veel zijn er overigens nog niet, want op dit moment zijn pas 24 modelovereenkomsten gepubliceerd: drie algemene, maar ook enkele heel specifieke, zoals modelovereenkomsten voor DJ of tennisleraar.

Werkgevers die werken volgens een modelovereenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld, hoeven geen loonheffingen in te houden en te betalen. Let er wel op dat u niets aan de overeenkomst mag veranderen, omdat u dan vooraf geen zekerheid meer heeft dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Transitieplan uitfasering VAR
Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft het transitieplan opgesteld in overleg met verschillende werkgeversorganisaties en organisaties van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).
Het plan kent de volgende drie fasen:

1  Voorbereidingsfase (tot 1 april 2016)
De Belastingdienst werkt aan het opstellen van modelovereenkomsten en zal individuele overeenkomsten beoordelen. Dat gaat nog niet erg snel; daarom zal de Belastingdienst zich vooral richten op het samenstellen van algemene modelovereenkomsten die breed inzetbaar zullen zijn.

2  Implementatiefase (van 1 april 2016 tot 1 januari 2017)
Vanaf 1 april 2016 geeft de Belastingdienst geen VAR’s meer uit aan opdrachtnemers. Bestaande VAR’s geven dan ook geen garantie meer voor vrijwaring van loonheffingen. Maar de belastingdienst beschouwt deze maanden als wenperiode en zet de handhaving op een laag pitje. Waar nodig, kunnen opdrachtgevers ondersteuning krijgen bij de invoering van de nieuwe werkwijze.

3  Nieuwe werkwijze (vanaf 1 januari 2017)
Vanaf 1 januari 2017 zijn modelcontracten de norm. Let op dat het gebruik van een goedgekeurde overeenkomst alleen voor zekerheid zorgt, als opdrachtgever en opdrachtnemer in de praktijk niet afwijken van de overeenkomst.

De Belastingdienst zal dan een correctieverplichting of naheffingsaanslag opleggen als er toch sprake is van een dienstbetrekking, maar er geen loonheffingen worden afgedragen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?