Train je collega: zo groot mogelijk effect met zo min mogelijk moeite

Overheidswerkgevers houden deze week voor het eerst een landelijke Train je collega-week. Daarmee bewijzen ze dat het trainen van medewerkers géén euro hoeft te kosten. Hun ambitie: in 1 week trainen 1.000 werknemers 10.000 collega’s.

Overheidswerkgevers houden deze week voor het eerst een landelijke Train je collega-week. Daarmee bewijzen ze dat het trainen van medewerkers géén euro hoeft te kosten. Hun ambitie: in 1 week trainen 1.000 werknemers 10.000 collega’s.

‘Train je collega’ is vorig jaar voor het eerst georganiseerd door een aantal ambtenaren van gemeente Amsterdam. De informele manier van organiseren was voor Personeelslog aanleiding om Thijs Polfliet, één van de Amsterdamse initiatiefnemers, om meer uitleg te vragen.

Heb je een evaluatie van de eerste Train je collega-week?
"Nee, één van de grondbeginselen achter Train je collega is om het te organiseren met zo min mogelijk moeite. Evalueren kost tijd (ook voor de invullers) en schept vaak verwachtingen dat er iets met de wensen gedaan wordt. Deze verwachtingen willen en kunnen we misschien niet laten uitkomen. Er zijn heel veel mogelijke uitbreidingen die we kunnen doen aan Train je collega, maar in de kern zal het altijd een week blijven waarin een medewerker in een uurtje ongeveer 10 collega's traint in iets waar hij of zij wat vanaf weet."

Hoe waren de reacties na afloop in Amsterdam?
"Waanzinnig positief. Het organiseren van de tweede keer was een stuk makkelijker doordat mensen echt zaten te wachten op de volgende editie. We hebben zelfs nog meer inschrijvingen dan de vorige keer."

Kun je zeggen dat je met 'Train je collega' opleidingskosten bespaarde?
"Geen idee. Dit was ook niet de doelstelling. Het ging erom dat vaardigheden zo efficiënt mogelijk worden gedeeld door de minimale randvoorwaarden te scheppen die nodig zijn. Dat er een mogelijk kostenbesparend effect uit voortvloeit is bonus."

Welke neveneffecten had Train je collega?
"Twee leuke neveneffecten: het bleek dat de trainers vaak meer ervaring wilden met trainingen geven en voor een groep staan. Zij waren dus ook aan het leren, en dus niet alleen de cursisten. Daarnaast vonden heel veel cursisten het leuk om op deze manier collega's van andere organisatieonderdelen te leren kennen, en om ook eens in andere gemeentegebouwen te komen."

24 overheidswerkgevers
Het Amsterdamse succes en vooral het enthousiasme van medewerkers bleken zo aanstekelijk dat er dit jaar een landelijke Train je collega-week is waaraan 24 overheidswerkgevers meedoen. Zal het initiatief volgend jaar ook navolging krijgen in het bedrijfsleven?

Lees ook:
Het Nieuwe Leren: Train je collega

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?