Stages als strategie: bedrijven investeren in jong mbo-talent

Veel bedrijven zien stagiairs allang niet meer als tijdelijke hulpkrachten, maar als strategisch waardevolle toekomstige collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland onder ruim 1.100 bedrijven. Stages bieden jongeren een vliegende start op de arbeidsmarkt én zijn voor werkgevers een kans om zelf medewerkers op te leiden in een krappe arbeidsmarkt.

Dat zijn resultaten van een onderzoek naar de stagepraktijk (PDF) in bedrijven door Kieskompas voor werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De focus lag daarbij op de ervaringen van ondernemers met mbo-stagiairs.

Jong talent binnenhalen én begeleiden
Ruim de helft van de bedrijven heeft op dit moment stagiairs of heeft in het verleden mbo-stagiairs begeleid. Maar ook onder bedrijven die nog geen ervaring hebben, is er beweging: 40 procent staat ervoor open. Zij geven aan dat betere informatie over stages, intensiever contact met scholen en meer tijd voor begeleiding hen zou helpen die stap te zetten.

Voor wie al stagiairs ontvangt, draait het vaak om meer dan alleen opleiden. Ruim zeven op de tien bedrijven noemen ook de krapte op de arbeidsmarkt als belangrijke reden: stages zijn een kans om toekomstige medewerkers te werven. Daarnaast waarderen veel werkgevers de frisse blik en nieuwe ideeën die stagiairs meebrengen.

Praktijkervaring essentieel, weinig discriminatie
De praktijk is voor mbo-studenten dé plek om het vak te leren, en bedrijven spelen daarin een onmisbare rol. Nederland telt zo’n 250.000 erkende leerbedrijven. In 2023 hebben VNO-NCW, MKB-Nederland, de MBO Raad, SBB en het ministerie van OCW daarom het Stagepact ondertekend. Daarin staan afspraken over betere begeleiding, passende vergoedingen en het tegengaan van stagediscriminatie.

Een ander speerpunt in het Stagepact is het tegengaan van stagediscriminatie. Volgens de meeste bedrijven (meer dan 90 procent) komt dat bij hen niet voor. Ongeveer vier op de tien hebben wel actief beleid of maatregelen om het te voorkomen. De rest noemt als reden voor het ontbreken van beleid dat ze daar als klein bedrijf simpelweg niet toe komen.

Passende vergoeding voor stagiairs
De meeste stagebedrijven (84 procent) betalen een vergoeding. Die ligt meestal tussen de 200 en 500 euro per maand. Slechts een klein deel beperkt zich tot een onkostenvergoeding. Bedrijven die niets betalen, doen dat vaak omdat ze stages primair zien als leermoment en aangeven dat ze het financieel niet kunnen dragen.

Als er verschillen zijn in vergoeding, dan ligt dat meestal aan het opleidingsniveau, de ervaring of de kwaliteiten van de stagiair. Binnen een bedrijf geldt doorgaans wel een gelijke vergoeding voor vergelijkbare stages.

Belang van duidelijke opdrachten en contact met school
Goede stagebegeleiding vraagt ook iets van de school. Meer dan de helft van de bedrijven ervaart dat er voldoende contactmomenten zijn (minimaal drie, waarvan één fysiek). Toch vindt bijna 30 procent de begeleiding vanuit de school onvoldoende. De belangrijkste kritiekpunten: te weinig zichtbaarheid van school, onduidelijke stageopdrachten en slecht voorbereide stagiairs.

Werkgevers geven aan dat vooral duidelijke stageopdrachten (61 procent), regelmatig contact met de stagebegeleider (55 procent) en snelle reactie bij problemen (40 procent) bijdragen aan een succesvolle stage.

Opletpunten voor HR en stagebegeleiders

Aandachtspunt

Waarom belangrijk?

Stage als wervingskanaal

Zorg dat je tijd investeert in begeleiding: het kan je toekomstige medewerker zijn.

Passende stagevergoeding

Houd rekening met richtlijnen uit het Stagepact en de waarde die stagiairs toevoegen.

Contact met school

Zorg voor minimaal drie contactmomenten, waarvan één fysiek.

Duidelijke stageopdracht

Maak leerdoelen en verwachtingen vooraf concreet.

Voorkomen van stagediscriminatie

Ook kleine bedrijven kunnen alert zijn en handelen bij signalen.


Checklist: Studenten binden met Campus Recruitment

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 468 exclusieve vakartikelen en 313 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?