Roddelende echtgenoot op weblog geen reden ontslag
Op blogspot verschijnen roddels over leerkrachten van een school. Die zijn op internet geplaatst door de echtgenoot van een onderwijzeres die daar werkt. De onderwijzeres wil haar man niet afvallen en mag daarvoor niet ontslagen worden, blijkt uit een vonnis van de rechtbank Rotterdam.
De bloggende echtgenoot schreef op blogspot negatieve en kwetsende verhalen over de collega’s van zijn vrouw. De school wilde de vrouw vervolgens ontslaan, omdat zij `onvoldoende afstand zou nemen van die verhalen en daarmee de Ambtenarenwet zou schenden`. Dat schrijft ICT-jurist Arnoud Engelfriet op het weblog van zijn site www.arnoud.engelfriet.net.
Afstand nemen van echtgenoot
In de Ambtenarenwet staat dat ambtenaren, en dus ook medewerkers in het onderwijs, zich niet in het openbaar mogen uiten op een manier waarmee hun eigen functioneren of het functioneren van de openbare dienst in gevaar komt. Omdat de vrouw geen afstand nam van haar bloggende echtgenoot, verweet de school haar dat ze zich hier schuldig aan maakte.
De rechtbank vindt echter dat niet vaststaat dat de vrouw opzettelijk haar man over haar school vertelde, opdat hij die verhalen op blogspot zou zetten. Haar man werkt ook in het onderwijs en dat echtgenoten dan met elkaar over hun werksituatie praten, kan de Ambtenarenwet volgens de rechter niet verbieden.
Geen plichtsverzuim
Ook hoeft een ambtenaar geen afstand te nemen van publicaties van een echtgenoot. Weliswaar had het netjes geweest als de lerares zich van het weblog van haar man had gedistantieerd, ook omdat zij onderdeel uitmaakte van hetzelfde team van leerkrachten.
Maar haar weigering om dit te doen is onvoldoende om te kwalificeren als plichtsverzuim. De rechtbank draait het ontslag van de vrouw dan ook terug, mede omdat er onvoldoende gezocht is zijn naar alternatieve werkplekken voor haar.
Niet alleen voor ambtenaren
Deze zaak gaat over een ambtenaar, maar volgens Engelfriet is de gerechtelijke uitspraak ook toepasbaar op een echtpaar met `gewone banen`. Wel denkt de ICT-jurist dat `meer werkgevers er gek van zullen opkijken wanneer er ineens verhalen over hun mensen op internet staan`.