UITGELEGD: Slapend dienstverband is in strijd met goed werkgeverschap

De kortgedingrechter van de Rechtbank Den Haag heeft voor het eerst geoordeeld dat een werkgever de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer moet opzeggen, met toekenning van de wettelijke transitievergoeding. Want het dienstverband ‘slapend’ houden, vindt de rechter in strijd met goed werkgeverschap. Advocaat Marise Eckhart licht de uitspraak toe.


mr. M.T. Eckhart is advocaat arbeidsrecht bij Berntsen Mulder Advocaten

Na een lang dienstverband, kan de transitievergoeding flink oplopen. Voor sommige werkgevers is dit een reden om de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte niet op te zeggen, maar ‘slapend’ te laten voortbestaan.

In strijd met het goed werkgeverschap
De kortgedingrechter heeft op donderdag 28 maart 2019 geoordeeld dat dit handelen onder specifieke omstandigheden in strijd is met het goed werkgeverschap.

In deze uitspraak heeft een terminaal zieke werknemer namelijk geen uitzicht op herstel of werkhervatting. Daarom heeft zij een zwaarwegend financieel belang bij het eindigen van haar dienstverband om zo tot een eindafrekening te kunnen komen. De werkgever heeft bovendien geen reden de transitievergoeding niet te betalen, omdat zij deze vanaf volgend jaar kan declareren bij het UWV op grond van de Wet compensatie transitievergoeding. Meer informatie over deze wet vindt u hier.

Een ‘slapend’ dienstverband: hoe zit het ook al weer?
Een zieke werknemer kan in principe niet ontslagen worden. Er geldt dan namelijk een ontslagverbod. Dit ontslagverbod geldt niet meer na twee jaar onafgebroken ziekte. Een zieke werknemer die langer dan twee jaar in dienst was, heeft dan recht op een transitievergoeding aan het einde van het dienstverband. Veel werkgevers vinden dit bezwaarlijk, omdat zij al twee jaar loon hebben doorbetaald tijdens ziekte.

Bovendien kan een transitievergoeding bij een lang dienstverband hoog zijn. Voor sommige werkgevers is dit een reden om de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte niet op te zeggen, maar ‘slapend’ te laten voortbestaan. Op die manier ontwijkt de werkgever de eindafrekening en dus de transitievergoeding.

Wilt u meer weten?
Heeft u ook een ‘slapend’ dienstverband of wilt u meer weten over de Wet compensatie transitievergoeding? Neem dan gerust contact op met onze sectie arbeidsrecht. Wij helpen u graag. Bel 0172 - 42 71 94 of mail met Marise Eckhart van Berntsen Mulder Advocaten.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?