Personeelsnet

Prettiger werk bindt beter dan meer geld

Meer geld bieden, werkt niet altijd om werknemers vast te houden. Een werkgever die mogelijkheden biedt om werk en privéleven beter te combineren, kan rekenen op meer loyaliteit van werknemers.

Dat zijn bevindingen uit onderzoek van de American Psychological Association (APA).

Werk moet in je leven passen
Het onderzoek richt zich ondermeer op de factoren die werknemers aan de organisatie kunnen binden. De bevindingen geven aan dat werknemers niet snel zullen vertrekken als de werkgever goede faciliteiten biedt voor de combinatie van werk en privé.

  • Zo stelt tweederde (67%) dat zij bij hun werkgever blijven omdat de balans tussen het werk en andere onderdelen van hun leven in evenwicht is.
  • Naast een goede balans in het werk, is werkplezier net zo belangrijk voor werknemers om bij hun huidige werkgever te blijven.
  • Zes van de tien zegt bij hun werkgever te blijven vanwege de secundaire arbeidsvoorwaarden; iets minder (59%) blijft vooral vanwege het salaris.
  • Een minderheid van 39% geeft aan bij de werkgever te blijven omdat de overstap naar een andere baan niet mogelijk is.

Zorg voor leuker werk
Werknemers die aangeven langer bij een werkgever te blijven, doen dat omdat ze hun werk leuk vinden, hun baan goed in hun overige activiteiten kunnen inpassen en zich daarmee betrokken voelen bij de organisatie.

Volgens APA moeten werkgevers daarom niet alleen goede arbeidsvoorwaarden bieden, maar vooral ook inzetten op een inspirerende werkomgeving met inhoudelijk prettig werk waar werknemers trots op zijn. Zo zorg je voor betrokken werknemers die hun beroep een vanzelfsprekend onderdeel maken van hun veelomvattende leven.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?