Payrollbedrijven omzeilen nieuwe arbeidswet met ‘schijnuitzendkracht’

Vandaag begint in de Eerste Kamer de behandeling van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De wet maakt het onder meer lastiger om menskracht in te huren via payrollconstructies. Maar nog voordat de nieuwe arbeidsregels van kracht worden, hebben payrollbedrijven al een list bedacht. Ze vermommen zich als uitzendbureau, want voor de uitzendsector veranderen de regels namelijk niet.

Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De krant heeft rondvraag gedaan bij payrollbedrijven en hoorde daar dat arbeidsjuristen een maas hebben gevonden in de nieuwe wet, waardoor payrolling straks gewoon door kan gaan. Payrollers gaan daarvoor minimale dienstverlening bieden voor de werving en selectie van personeel (bijvoorbeeld met een webmodule op internet), waardoor ze zich kunnen presenteren als uitzendbureau.

Flexibel personeel wordt straks duurder
De Wet arbeidsmarkt in balans heeft als doel de om de kosten en risico’s tussen tijdelijk werk en vast werk te verkleinen. De hoop is dat werkgevers straks flexibele krachten inzetten als het werk daarom vraagt en niet alleen vanwege het  kostenvoordeel. Flexwerk wordt dan ook duurder, omdat werkgeverslasten omhoog gaan voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten.

Het aanbieden van een vast contract wordt juist aantrekkelijker, door een lagere WW-premie voor vaste contracten dan voor tijdelijke contracten. Verder wordt payrollen minder aantrekkelijk, omdat payrollwerknemers dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden krijgen als de collega werknemers van het bedrijf waar zij worden ingezet. Payrollen mag nog wel, maar alleen als dienst om werkgevers te ontzorgen. De regels voor uitzendwerk veranderen niet en daar ruiken sommige payrollbedrijven hun kans.

Zelfde arbeidsvoorwaarden voor payrollpersoneel
In Nederland werken ongeveer 200 duizend mensen via een payrollbedrijf. Ze zijn in dienst bij het payrollbedrijf, maar werken in de flexibele schil van een opdrachtgever; veelal in de handel, industrie en horeca. De opdrachtgevers hebben het personeel niet in eigen dienst en hebben geen administratieve lasten. Ze betalen het payrollbedrijf voor het overnemen van deze personeelslast.

Maar de constructie zorgt voor grote ongelijkheid met werknemers die wel in dienst zijn bij de opdrachtgever. Die hebben vaak betere arbeidsvoorwaarden: een hoger salaris bijvoorbeeld, of een pensioenvoorziening. De WAB wil de ongelijkheid verkleinen door te regelen dat payrollpersoneel dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten krijgen als de collega’s die in dienst zijn bij de opdrachtgever.

Payrollbedrijf bemiddelt schijnuitzendkrachten
Uit het NRC-artikel blijkt dat slimme arbeidsjuristen nu al een maas in de wet hebben gevonden, waardoor payrollen grotendeels door kan gaan. Payrollers vormen zich om tot uitzendbureau voor ‘schijnuitzendkrachten’, omdat de soepele regels voor uitzendkrachten wel blijven bestaan. Dat doen ze door straks ook werving en selectie te organiseren voor de opdrachtgevers, een belangrijk wettelijk criterium voor uitzendbureaus.

Maar de payrollbedrijven gaan daar niet al te veel inzet voor plegen. Zo denken ze bijvoorbeeld aan het inrichten van een digitale sollicitatietool, om ‘samen met de opdrachtgever een kandidaat te kiezen’. Ook de verplaatsing naar een ander EU-land met soepele arbeidsregels is een mogelijkheid, om van daaruit personeel goedkoper te detacheren naar Nederland.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?