Opdrachtgevers vragen personeel om QR-code voor toegang tot de werkvloer

Het mag niet, maar in de praktijk vragen opdrachtgevers om QR-codes aan personeel van ingehuurde bedrijven. Ze trekken daarmee één lijn met het controleren van klanten en bezoekers. Gevolg is dat bezorgers, loodgieters en schoonmakers die de werkvloer op willen, hun QR-code moeten tonen. Daarmee brengen de opdrachtgevers het personeel van hun opdrachtnemers in de problemen.

Het verplicht moeten tonen van een geldige QR-code in de coronacheck-app gebeurt in verschillende sectoren, maar vooral in de schoonmaak- en de bouwsector, zo meldt nieuwszender BNR. Als de werknemers van opdrachtnemers weigeren om hun QR-code te laten zien, kunnen ze in sommige gevallen hun werk niet vervolgen. Ook particulieren vragen soms de QR-code van een werknemer die een klus komt uitvoeren. Dan kan het eveneens gebeuren dat een werknemer van een klus wordt gehaald.

Schoonmaakbranche vindt vraag QR-code onacceptabel
Directeur Rob Rommelse van Branchevereniging Schoonmakend Nederland vindt het ‘onacceptabel’ dat opdrachtgevers vragen naar QR-codes omdat er geen wettelijke basis voor is. De opdrachtnemers mogen die vraag als werkgever namelijk ook niet stellen aan het eigen personeel. “Om dan personeel van opdrachtnemers om een QR-code te vragen, dat gaat echt te ver”, aldus Rommelse.

De branchevoorzitter stelt dat de QR-code is ingesteld voor vier sectoren: de horeca, cultuur, evenementen en sport. “Je mag de code niet vragen aan werknemers en dus ook niet aan toeleveranciers. Bovendien is de schoonmaakmedewerker juist bezig om de werkplek weer veilig en gezond te maken,” benadrukt Rommelse. Toch ziet  de branche de vraag naar QR-codes toenemen.

Wetgeving niet altijd duidelijk
Pascal Besselink van juridisch dienstverlener Das legt aan BNR uit dat in de tijdelijke Wet coronatoegangsbewijzen "een duidelijke uitzonderling staat dat de QR-code niet gebruikt mag worden om toegang tot de werkvloer te krijgen." Weliswaar gaat het in dit geval niet om een strikte werknemer-werkgever-verhouding, maar om een verhouding tussen opdrachtgever en personeel van opdrachtnemers. Het is misschien verleidelijk om de QR-code te vragen vanwege de veiligheid op de werkplek, maar "nu de regels eenmaal zo zijn is het vragen van de QR-code voor toegang tot het werk niet toegestaan."

Volgens werkgeversvereniging AWVN leidt de huidige wet tot onduidelijkheid bij zowel werkgever als werknemer. “Aan de ene kant moet de werkgever zorgen voor een veilige werkomgeving, maar aan de andere kant mag de werkgever niet vragen naar de QR-code”, stelt Jannes van der Velde van de AWVN. “Werkgevers zouden graag meer informatie willen hebben over de vaccinatiestaat van werknemers, zodat ze daar op kunnen inspelen. Bijvoorbeeld door hen thuis te laten werken, of op een andere werkplek”. AWVN dringt er daarom bij het kabinet op aan om de wetgeving te verduidelijken op dit punt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?