Oorlog in Oekraïne raakt Nederlandse bedrijven, helpen kan ook

De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zorgt hier ook op de werkvloer voor onrust en afschuw. Bedrijven die zaken doen met Rusland en Belarus moeten rekening houden met Europese sancties, die van dag tot dag omvangrijker worden. Giro 555 start vandaag met een omvangrijke inzamelingsactie voor hulp aan de Oekraïners. Daarbij kijken medewerkers soms ook of hun werkgever nog in actie komt. Dan is het goed om te weten dat u een gift aan Giro 555 voor de helft mag aftrekken van de winst. Een mooie bijkomstigheid om extra gul te zijn?

Naast al het menselijk leed door de oorlog, vallen de gevolgen voor ons land natuurlijk in het niet. Maar een oorlog in Europa heeft wel aanzienlijke gevolgen voor bedrijven in ons land.
Want prijzen voor goederen en grondstoffen zullen stijgen, waardoor de inflatie toeneemt. Dat heeft weer invloed op het koopgedrag van consumenten.

Verder moeten sommige bedrijven rekening houden met Europese sancties voor Rusland en Belarus, waardoor hun export afneemt. Ook zullen vluchtelingen onze kant op komen, die sommige werkgevers graag in dienst willen nemen.

Inzamelingsactie Oekraïne
Veel bedrijven komen in actie voor giro 555. Ze houden een inzamelingsactie en kunnen de opbrengst online doneren. Maar soms verwacht het personeel ook wat extra’s van de werkgever, die bijvoorbeeld een zakelijke gift kan doen.

Dan is het goed om te weten dat giro 555 een ANBI-status heeft. En een zakelijke gift aan zo'n instelling voor algemeen nut (ANBI) mag u van de winst aftrekken. Per jaar mag u maximaal 50% de winst aftrekken, met een maximum van 100.000 euro. U moet de gift wel schriftelijk kunnen bewijzen, dus contant geld verrekenen met de winst mag sinds 2021 niet meer.

Sancties tegen Rusland en Belarus
Met een ongekende snelheid, heeft de EU een pakket met sancties ingesteld tegen Rusland en Belarus. Bedrijven die zaken doen met deze landen, moeten dus goed opletten of zij aan de nieuwe regels moeten voldoen. Deze bedrijven worden bovendien geconfronteerd met moeilijkheden om geld van en naar Rusland en Belarus over te maken, omdat veel banken zijn afgesloten van het SWIFT-systeem. Ook creditcardbetalingen zijn niet meer mogelijk.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft op internet meer informatie over de sanctiepakketten. Deze informatie wordt bijgewerkt wanneer nieuwe maatregelen worden afgekondigd, of als er andere wijzigingen zijn.

Oekraïense vluchtelingen mogen hier werken
De oorlog heeft een vluchtelingenstroom op gang gebracht. De meesten blijven in landen rondom de Oekraïne, maar er zullen ook mensen deze kant op komen. De Europese Commissie wil hen een beschermde status geven, met minder formaliteiten. Oekraïners mogen daardoor zonder asielprocedure een jaar in de EU blijven (nu nog 90 dagen). Ze krijgen recht op werk, kinderen mogen naar school en ontvangen medische zorg.

In sectoren waar grote arbeidsmarktkrapte heerst, worden Oekraïners met open armen ontvangen. Niet alleen in de Westlandse kassen, maar bijvoorbeeld ook in de IT. Oekraïne heeft goed onderwijs en veel (jongere) mensen spreken Engels, wat de inzet als arbeidskracht eenvoudiger maakt. De uitzendsector heeft nu al de meeste banden met Oekraïense werknemers. Veel leden in die branche ondernemen nu ook actie om een helpende hand te bieden.

GIRO 555: Samen in actie voor Oekraïne

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?