'Na de banken moet het kabinet ook het sociaal kapitaal redden'

"Er is veel geïnvesteerd om banken overeind te houden. Nu zijn investeringen in ons sociale kapitaal nodig." Dit zegt Anton Hemerijck, directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), in een interview in NRC Handelsblad. Hij mist bij de politiek een strategie voor de periode na de crisis. "De overheid in de hele westerse wereld is heel actief in het redden van financiële instellingen. Maar durven we ook echt in mensen te investeren? In werknemers, in kinderopvang, in onderwijs? De agenda van de toekomst is een sociale investeringsagenda." Volgens WRR-directeur prof. dr. Anton Hemerijck moet de overheid investeren in jongeren die tijdens deze recessie op de arbeidsmarkt komen en in mensen die hun baan verliezen. Lost forever "We weten uit onderzoek dat mensen die langer dan een jaar langs de kant staan ongelofelijk veel van hun kennis verliezen. Hun scholingsgraad erodeert. In de jaren tachtig dachten we: er is een conjuncturele dip en mensen staan tijdelijk aan de kant. Als de economie weer aantrekt, stromen ze weer in. Maar dat bleek een misvatting: als mensen langere tijd werkloos zijn, zijn ze lost forever. Dat moeten we nu voorkomen door te investeren in mensen als ze hun baan kwijt raken." Slechtste wat je kunt doen De vergrijzing maakt het noodzakelijk dat meer mensen productief worden, stelt Hemerijck. Een verplichte vierdaagse werkweek, zoals PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer onlangs voorstelde, noemt hij dan ook "het slechtste wat je kunt doen". "Langer werken is onontkoombaar. De vergrijzingsschok heeft op de langere termijn een grotere impact dan de recessie waar we nu voor staan." Niet wachten Voor minister Donner heeft de wetenschapper een advies. Niet wachten op de sociale partners, maar zelf het initiatief nemen. "We moeten proberen tot een ruil te komen: investeren in mensen van wie je weet dat je ze straks met het oog op de vergrijzing nodig hebt in ruil voor langer doorwerken."

Prof. Anton Hemerijck"Er is veel geïnvesteerd om banken overeind te houden. Nu zijn investeringen in ons sociale kapitaal nodig."
Dit zegt Anton Hemerijck, directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), in een interview in NRC Handelsblad.

Hij mist bij de politiek een strategie voor de periode na de crisis.
"De overheid in de hele westerse wereld is heel actief in het redden van financiële instellingen. Maar durven we ook echt in mensen te investeren? In werknemers, in kinderopvang, in onderwijs? De agenda van de toekomst is een sociale investeringsagenda."

Volgens WRR-directeur prof. dr. Anton Hemerijck moet de overheid investeren in jongeren die tijdens deze recessie op de arbeidsmarkt komen en in mensen die hun baan verliezen.

Lost forever
"We weten uit onderzoek dat mensen die langer dan een jaar langs de kant staan ongelofelijk veel van hun kennis verliezen. Hun scholingsgraad erodeert.
In de jaren tachtig dachten we: er is een conjuncturele dip en mensen staan tijdelijk aan de kant. Als de economie weer aantrekt, stromen ze weer in. Maar dat bleek een misvatting: als mensen langere tijd werkloos zijn, zijn ze lost forever. Dat moeten we nu voorkomen door te investeren in mensen als ze hun baan kwijt raken."

Slechtste wat je kunt doen
De vergrijzing maakt het noodzakelijk dat meer mensen productief worden, stelt Hemerijck. Een verplichte vierdaagse werkweek, zoals PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer onlangs voorstelde, noemt hij dan ook "het slechtste wat je kunt doen".
"Langer werken is onontkoombaar. De vergrijzingsschok heeft op de langere termijn een grotere impact dan de recessie waar we nu voor staan."

Niet wachten
Voor minister Donner heeft de wetenschapper een advies. Niet wachten op de sociale partners, maar zelf het initiatief nemen. "We moeten proberen tot een ruil te komen: investeren in mensen van wie je weet dat je ze straks met het oog op de vergrijzing nodig hebt in ruil voor langer doorwerken."

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?