Meer verzuim door stress: dit moeten HR Professionals weten

Stressgerelateerd verzuim vormt een groeiend probleem binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. Goed om te weten: één van de beste oplossingen om deze trend te keren, ligt in het vroegtijdig signaleren van stressklachten en ondersteuning bieden aan getroffen medewerkers.

Recent onderzoek van ArboNed en HumanCapitalCare, toont aan dat het verzuim door stress in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 30% is gestegen. Dit roept belangrijke vragen op voor HR-professionals over hoe zij dit fenomeen kunnen aanpakken en de gezondheid van hun medewerkers kunnen waarborgen.

Met vroegtijdige signalering, continue ondersteuning en het creëren van een ondersteunende werkomgeving kunnen organisaties niet alleen het verzuim verminderen, maar ook bijdragen aan het welzijn en de productiviteit van hun medewerkers.

Groei van verzuim is niet te negeren
De cijfers laten zien dat stress een steeds prominentere oorzaak van verzuim is geworden. Medewerkers kampen niet alleen vaker met stressklachten, maar de duur van hun uitval neemt ook toe. In sectoren zoals de zorg, industrie en vervoer & opslag is het verzuim het hoogst, wat de impact op de bedrijfsvoering aanzienlijk maakt.

Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare, benadrukt de ernst van de situatie: “De stijging van verzuim door stress over vijf jaar is zorgwekkend en vormt een risico voor de continuïteit in werkend Nederland. Stress kan door diverse factoren ontstaan, zowel op het werk als in de privésfeer.”

Zorg voor tijdige signalering en opvang
Eén van de belangrijkste oplossingen om deze trend te keren, ligt in het vroegtijdig signaleren van stressklachten en het bieden van blijvende ondersteuning aan getroffen medewerkers. Spanningsklachten zoals piekeren en lusteloosheid moeten in een vroeg stadium worden herkend en bespreekbaar gemaakt. Dit kan voorkomen dat kleine klachten uitmonden in langdurig verzuim.

Samen met Amsterdam UMC is daarvoor het initiatief genomen voor een methodiek die zich richt op vroegtijdige herkenning van stressklachten, zodat werkgevers en medewerkers samen kunnen optreden om verzuim te verminderen.

Blijvende aandacht is van belang
Naast preventie is het ook essentieel om blijvende aandacht te hebben voor medewerkers die eerder langdurig uitvielen door stress. Onderzoek toont aan dat een aanzienlijk deel van deze medewerkers binnen drie jaar opnieuw langdurend uitvalt, vaak binnen het eerste jaar na terugkeer naar het werk. Daarom is voortdurende ondersteuning en alertheid noodzakelijk om terugval te voorkomen.

Penders licht toe: “Als een medewerker weer aan het werk is, verstrijkt met de tijd ook vaak de aandacht voor de problemen en oorzaken daarvan. Toch is het belangrijk om hier alert op te blijven. Hoe gaat het met iemand? Vang je signalen op dat het wat minder lijkt te gaan? Zijn er tijdelijk aanpassingen nodig in taken of werktijden? Het klinkt simpel, maar het kan een groot verschil maken.”

De rol van HR in het beheersen van verzuim
Voor HR-professionals betekent dit dat er proactief beleid en programma’s moeten worden ontwikkeld om stress te verminderen en medewerkers te ondersteunen.

Enkele aanbevelingen zijn:

Tijdige signalering: Zorg voor trainingen en tools die leidinggevenden en medewerkers helpen om stressklachten vroegtijdig te herkennen. Voer ziekteverzuimgesprekken met medewerkers die vaker afwezig zijn.

Bied ondersteuning: Faciliteer toegang tot professionele hulp, zoals counseling en mentale gezondheidsprogramma’s.

Flexibele werkregelingen: Waar mogelijk, bied flexibele werktijden en hybride werkopties aan om een betere balans tussen werk en privéleven te ondersteunen.

Nazorg: Ontwikkel programma’s die medewerkers ondersteunen bij hun terugkeer naar het werk en blijf alert op signalen van terugval. Blijf in gesprek met de medewerker.

 

PRAAT OVER VERZUIM: Leidraad ziekteverzuimgesprek 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?