Meer vacatures dan werklozen: arbeidstekorten door snelle groei economie

De economie groeit nu zo hard, dat er grote spanning ontstaat op de arbeidsmarkt. Voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003, overtreffen de openstaande vacatures het aantal werklozen. In het eerste kwartaal nam de spanning al flink toe, van 57 naar 73 vacatures per 100 werklozen. Dat is nu zelfs opgelopen naar 106 vacatures per 100 werklozen.

In het tweede kwartaal van 2021 groeide economie met 3,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Consumenten geven weer meer geld uit en ook de overheid besteedt meer, zoals aan vaccinaties. Ook exporteren bedrijven meer goederen en diensten.

De uitzonderlijk hoge economische groei in het tweede kwartaal van 2021 komt vooral doordat er vorig jaar in het tweede kwartaal een strenge lockdown was, waardoor de economie sterk kromp. De economie veerde in de periode erna terug, maar de krimp van toen is nog niet volledig gecompenseerd.

106 vacatures voor 100 werklozen
In het tweede kwartaal van 2021 zijn er volgens het CBS voor elke 100 werklozen maar liefst 106 openstaande vacatures. De enorme spanning op de arbeidsmarkt komt vooral door een recordgroei van het aantal openstaande vacatures (met 82 duizend).

Het aantal werklozen nam ook af, en wel met 27 duizend, maar bereikte niet het laagste niveau van voor de crisis. Het aantal banen nam met 133 duizend toe, blijkt uit de laatste cijfers over de arbeidsmarkt.

Recordaantal openstaande vacatures
Eind juni stonden er 327 duizend vacatures open, 82 duizend meer dan aan het eind van het eerste kwartaal. Sinds het begin van de meting in 1997 is er van het ene kwartaal op het andere nooit zo’n grote toename geweest. En niet eerder stonden er in Nederland meer dan 300 duizend vacatures open.

Ook het record van nieuwe vacatures werd ruimschoots overschreden. In de loop van het tweede kwartaal ontstonden 374 duizend nieuwe vacatures, 92 duizend meer dan in het eerste kwartaal. Net als in het voorgaande kwartaal stonden de meeste vacatures open in de handel (65 duizend), de zakelijke dienstverlening (52 duizend) en de zorg (45 duizend). In de horeca verdubbelde het aantal openstaande vacatures naar 27 duizend.

Ook vacaturegraad op hoogste niveau
In het tweede kwartaal van 2021 waren er 39 vacatures per duizend banen van werknemers. Hierdoor steeg de vacaturegraad van 30 naar 39. Niet eerder stonden er zoveel vacatures open ten opzichte van het aantal banen.

De vacaturegraad is het hoogst in de horeca. Eind juni waren er in deze bedrijfstak 82 vacatures op duizend werknemersbanen. Ook in de ICT blijft het personeelsgebrek fors, met een vacaturegraad van 77. Opmerkelijk is dat in het onderwijs de vacaturegraad het laagst is (21), terwijl er in die sector toch veel wordt geklaagd over personeelstekorten.

Consumenten geven weer geld uit
In het tweede kwartaal kwam Nederland geleidelijk uit de lockdown en konden winkels en horeca (voor een deel) weer open. Dat was te merken aan de consumentenuitgaven. We trokken de knip in de horeca en voor medische diensten, kleding en auto’s. Maar de consumptie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 lag de consumptie door huishoudens bijna 5 procent lager.

Ook de overheid gaf extra geld uit: 7,4 procent meer dan een jaar eerder. Bijvoorbeeld aan gezondheid (testen en vaccineren), onderwijs en sociale zekerheid. Dit is te merken aan de groeicijfers in de zorgsector, waar minder zorguitval was en veel geld omgaat in testen en vaccineren.

Grote groei voor handel, vervoer en horeca
De vervoerssector en de horeca veerden sterk terug in het tweede kwartaal van dit jaar, maar zijn nog wel ver verwijderd van het niveau pre-corona. De handel en reparatiesector groeide zelfs in vergelijking met twee jaar eerder. De industrie groeide met ruim 14 procent, vooral de machine-, metaal-, voedingsmiddelen- en transportmiddelenindustrie’.

De zakelijke dienstverlening groeide met 10,6 procent. Vooral de specialistische zakelijke diensten zoals advisering, onderzoek en uitzendbureaus. De bouw boekte een groei van 5 procent.

Cultuursector blijft krimpen
De bedrijfstak cultuur, recreatie en overige diensten produceerde in het tweede kwartaal 11,1 procent meer dan een jaar eerder. Sport en ontspanning groeiden weer, maar de kunst- en cultuursector kampte nog steeds met coronabeperkingen en kromp opnieuw. Ook voor deze bedrijfstak geldt dat pre-coronaniveaus nog heel ver weg zijn, waarschuwt het CBS.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?